Újságírói tevékenységéért szlovák cégén keresztül számlázott Esztergomban Bayer Zsolt - írja a HVG.


A lap birtokába jutott dokumentumok szerint Bayer Zsolt az Esztergomi Hirdető Kft.-nek dolgozott több hónapon keresztül, s tette mindezt 300 ezer forintos megbízási díjért. A szerződésből nem derül ki, hogy ez havi, vagy a szerződésben jelzett 2009. február 2. és július 31. közötti időszakra szóló összeg.
A megbízási szerződésben az is szerepel, hogy „a feladat ellátása során a vállalkozó a főszerkesztő (felelős szerkesztő) utasításai szerint jár el. A szakszerűtlen vagy célszerűtlen utasítást kifogásolhatja, és azt teljesíteni csak akkor köteles, ha az utasítást a kifogás ellenére az utasítás adója írásban is fenntartja”.
A fideszes újságíró egy "Szlovákiában" bejegyzett cégen, a Tribe S.R.O.-n (vagyis kft.-n) keresztül számlázott. A szerződés érdekessége, hogy bár 2009 februárjától él a megbízás, de – vélhetően figyelmetlenségből – az maradt benne, hogy 2008 februárjában kezdi a munkát a vállalkozó.
A céggel szerződésben álló Esztergomi Hirdető Kft. a Strigonium Holding tagcége. Előbbi intézi - honlapjuk tanúsága szerint - az Esztergomi TV hirdetéseit és a városban kihelyezett óriásplakátok reklámhelyeinek értékesítését, az önkormányzati híreket közlő Hídlap kiadását.. (A szeretgom.hu összegyűjtötte, hogy a város Meggyes Tamás regnálása alatt mennyit költött a helyi médiára. Az egykori polgármester premizálási szokásai miatt pedig éppen most indul nyomozás.) A firkászt a lap nem tudta elérni.
Bayer még 2009 októberében is írt cikket a Hídlapba, akkor jelent meg a Dózsafalva című anyaga, amit a Magyar Hírlap is átvett, és ami miatt számos sajtópert vesztett mindkét orgánum. Bayer ellen rágalmazás miatt több személy feljelentése nyomán is büntetőeljárás folyik az esztergomi és a veszprémi városi bíróságon. Ezen kívül nem jogerősen, első fokon, polgári peres úton a cikkben említett egyik magánszemély számára 3 millió forint nem vagyoni kártérítést is megítélt már a bíróság.
Szintén 2009-ben derült ki: az ismert fideszes publicista cége az úgynevezett Szlovákiában van bejegyezve, autójának is tót rendszáma van. „Elviselhetetlenek az itthoni adók és úgy általában az itthoni körülmények” - indokolta írásában akkor Bayer Zsolt, hogy a cége után fizetett adóival miért a tót államot gazdagítja, s miért nem a magyart. S akkor arról is értesítette a közt, hogy hazahozza cégét és lecseréli rendszámát. A nyilvános felvidéki cégjegyzékben még megtalálható a cég, de azt nem tudni, hogy ez a jelenlegi állapotot tükrözi-e.
Mint hírül adtuk, a fideszes L. Simon László többek között azzal próbált portálunk betiltása mellett érvelni, hogy "meglopjuk a magyar államot", amiért nem fizetünk a közpénzből készített MTI-hírekért. Bayer Zsoca, akinek nem kell bujkálnia a hatalom elől, tehát a pénzéhségén kívül semmi nem indokolja, hogy szintén "meglopja" az államot, úgy tűnik, nem zavarja a fideszes haverokat.
(HVG nyomán)