Feltételesen szabadlábra helyezték azt az egykori ortodox papot, aki négy apácával együtt az "ördögűzés szertartása" alatt halálra kínozott egy 24 esztendős lányt. A 2005-ben hét éves szabadságvesztésre ítélt Daniel Petru Corogeanu szerdán hagyta el a vaslui-i fogházat büntetése kétharmadának letöltése után.

A szabadlábra helyezést az elítélt jó magaviselete miatt (senkit sem kínzott halálra a börtönben - a szerk.) a fogház javasolta a pap kérelme nyomán, a börtön vezetésének indoklását a bíróság is elfogadta. A pappal együtt ítéltek el három apácát egyenként öt éves szabadságvesztésre – őket ez év elején helyeztek feltételesen szabadlábra –, illetve egy negyediket is hat évre, aki júliusban távozhatott a fogházból.
A középkori eset a romániai Iasi megyében, a moldáv határ közelében fekvő Tanacu helység kolostorában történt. A 24 éves apáca, Irina Cornici skizofréniában szenvedett, a kolostorfőnök azonban arra a következtetésre jutott, hogy a fiatal lányt a gonosz szállta meg, és elhatározta, hogy kiűzi belőle az ördögöt. A több napos szertartás idejére a nővért keresztre kötözték fel, ugyanakkor napokon keresztül sem enni, sem inni nem adtak neki. Szájába törülközőt gyúrtak, hogy a kolostorhoz járó hívek ne hallják sikoltozásait. A lány három nap után belehalt a kínokba.
A több éves eljárás alatt Daniel Corogeanu kolostorfőnököt és társait kezdetben különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolták, a vádpontokat később halált okozó erőszakos fogvatartássá (!) változtatták. Ezt követően az első fokon kiszabott 14 esztendős büntetést a pópa esetében hét évre csökkentették, az apácákra pedig egyenként öt évet szabott ki a bíróság. Ez ellen óvást emeltek, a Legfelsőbb Törvényszék azonban megerősítette az ítéletet.

A vizsgálat ideje alatt ellentmondó szakvélemények születtek, egyik szerint az apáca halálát fulladás okozta, a halál elsősorban a keresztre feszítés miatt következett be. Egy másik szakvélemény ezzel szemben azt állította, hogy a kihívott mentőorvos rosszul mérte fel a beteg állapotát, és túl nagy adag adrenalint adott be neki. A végleges jelentés szerint kis mértékben az orvosokat is hiba terheli, ellenük azonban nem indul eljárás.
Romániában nem ritka jelenség az "ördögűzés" szertartása. Az ortodox egyház szerint a skizofrénia annak a jele, hogy az ördög uralmába vette a beteg testét, ezért különböző szertartásokat alkalmaznak a "gonosz kihajtására".
(Krónika nyomán)