A francia Les Echos lap magyarországi riportjában az áll: a miniszterelnök zsidó származású magyarnak vallja magát.

A Les Échos című francia gazdasági napilap Magyarországról szóló riportja nagyrészt Orbán Viktor pályafutását és politizálását elemzi az 1989-es kezdetektől napjainkig. Az újság óv a Magyarországot érintő túlzó bírálatoktól, a diktatúrákhoz való hasonlítástól. A lap mint demokráciáért küzdő volt oxfordi hallgatót mutatja be Orbán Viktort, aki számára harcedzett politikusként minden eszköz megengedett.
A Les Échos szerint a hazafias magyar kormányfő gaullistának nevezi magát, aki kiáll a határon túliak mellett, de egyáltalán nem akarja újraéleszteni az extrém nacionalizmust, rasszizmust és antiszemitizmust.
„Az antiszemitizmus antidemokratikus és elfogadhatatlan. Zsidó származású magyar vagyok. De nincs kettős identitásom. Magyar az identitásom, és nincs problémám azzal, hogy zsidó vagyok. Soha nem tagadtam, és az apám megütött volna, ha így teszek” – állította Orbán Viktor a Les Échos szerint.
Eredetiben: « L'antisémitisme est antidémocratique et inacceptable. Je suis un Hongrois d'origine juive. Mais je n'ai pas de double identité. Mon identité est hongroise et je n'ai aucun problème avec le fait d'être juif. Je ne l'ai jamais nié et mon père me frapperait si je le faisais », affirme Viktor Orban.
Frissítés: Szijjártó Péter az Index kérdésére elmondta, hogy "a lap összekeverte egy korábbi Independent-cikk részleteit". Az Echos az angol napilap szövegéből ollózott, de "véletlenül Deutsch Tamás mondatait adták a kormányfő szájába".
Deutsch Tamás azt mondta, a francia lap szerkesztősége neki is elismerte a tévedést, és ígéretet kapott, hogy hamarosan javítják a cikket (már meg is tették - a szerk.).
(Mandiner - Index nyomán)