Valósággal sokkolta egy ismeretlen férfi egy belgiumi vonat zsidó utasait, amikor hangosító berendezésen át ezt közölte velük: "Üdvözöljük önöket az Auschwitzba induló szerelvényen", majd így folytatta: "Megkérjük, a zsidókat, szálljanak ki Buchenwaldban".
Zoom
A vonat csütörtökön este Namurból Brüsszelbe tartott - jelentette az RTBF francia nyelvű rádió -, amikor az ismeretlen férfi behatolt a hangosító egység fülkéjébe, és a fenti közleményt franciául előadta. Mire a kalauz a fülkébe szaladt, az ismeretlennek nyoma veszett. Az utasok megerősítették a történteket, amelyekről a belgiumi Belga hírügynökség is beszámolt. A férfit nem sikerült elcsípni.
A belga SNCB vasúttársaság elítélte az "antiszemita megnyilvánulást". Egy szóvivő kizárta, hogy a cselekedetet a társaság alkalmazottja követhette volna el. Közölte, hogy vizsgálat indul az ügyben.
Az eset a belga belpolitikában is hullámokat kavart. Viviane Teitelbaum, a brüsszeli parlament liberális (értsd: zsidó) képviselője a rádióban annak a véleményének adott hangot, hogy "a politikai vitákban bagatellizálják a náci múltat". "Mind gyakrabban lépnek át egy vörös vonalat."
(MTI nyomán)