Az Amnesty International emberjogi szervezet sajtóközleményben ítélte el a cseh hatóságokat, amiért Ostrava városában ki akarnak lakoltatni legalább 40 cigány családot a nekik juttatott bérlakásokból. Az ok: botrányos közegészségügyi állapotok alakultak ki a cigók lakta utcákban, amely ráadásul a bűnözés egyik gócpontja. Az Amnesty International azonban - szokás szerint - a bűnözők védelmére kelt.

Ostrovai cigányok
A cseh hatóságok még augusztus 3-án 24 órát adtak a 40 cigány család számára a távozásra. Mindannyian Ostrava város Přednádrazí elnevezésű kerületében rontják a levegőt. Mondanom sem kell, a kijelölt határidőre nem takarodtak el, amit azért is tehettek meg, mert az egész emberjogi bagázs és az EU-bürokrácia is a pártjukat fogta. Az Amnesty International is rögvest megszólalt a bűnöző cigányok védelmében. A szervezet közleményében azt hangsúlyozta, hogy a cseh hatóságok azért sem nyúlhatnak a cigányokhoz, mert Ostrava városa európai uniós pénzeket kap a romák felzárkóztatása céljából. Nicolas Beger, a „jogvédő szervezet” európai igazgatója kijelentette: „A városi hatóságok februárban programot indítottak a szociálisan kirekesztett rétegek beillesztésének szándékával. Ezzel szemben most ki akarják lakoltatni a roma családokat.Az Európai Bizottságnak szoros figyelemmel kell követnie mindazt, ami Ostravában történik, és gondoskodnia kell arról, hogy az európai uniós támogatásokat ne a roma emberek további kirekesztésére használják fel”.
“A kilakoltatásokra legfeljebb a legvégső esetben kerülhetne sor, és csakis akkor, ha minden lehetséges megoldás megvalósíthatatlannak bizonyul. Senkit nem szabad otthontalanná, és az emberi jogsértések áldozatává tenni. Megfelelő lakásokat kellene biztosítani minden érintettnek” – nyilatkoztatta ki az Amnesty International európai igazgatója, aki a bankok gátlástalan nyerészkedése miatt otthonát elveszített vagy éppen a cigánybűnözés fenyegető árnyékában élő csehek (vagy éppen magyarok) érdekében még sohasem emelte fel a szavát.

Valójában 14 cigány családnak már fel is ajánlottak másik lakhatási lehetőséget, amelyet azonban az öntudatos cigók nem fogadtak el, mert új otthonaik nem feleltek meg az igényeiknek. Ráadásul a bérleti díjat is túlságosan magasnak találják. Várható egyébként, hogy a többi cigány családnak is felajánlanak bérlakásokat, bár nem lehet tudni, kegyeskednek-e elfogadni az ajánlatot.
Az ostravai hatóságok arra hivatkoznak, hogy a cigányok mostani lakásai alkalmatlanná váltak arra, hogy bennük emberek lakjanak (ugyanis a cigányok tönkretették a saját otthonaikat), az épületek kifejezetten veszélyesek, akadozik az áramellátás (mert megbontották a vezetékeket). Közegészségügyi szempontból pedig az egész utca egy katasztrófa, nem utolsósorban azért, mert a szennyvíz egyes házakat részben már elborított. A bérleti szerződés előírja, hogy a lakóknak kötelessége „közegészségügyi szempontból rendben tartani az otthonaikat”. Mivel a szerződésszegés a cigányok részéről egyértelműen bizonyítható, teljes mértékben jogos lenne, ha a lakókat kiebrudalnák. Sőt, valójában eljárást kellene indítani velük szemben a köztulajdon megrongálása vádjával. De a cigók úgy látszik, Csehországban is sérthetetlenek.
Perge Ottó - romea.cz nyomán