Amikor már azt hitte az ember, hogy vége a ferencvárosi pad eposzának, az Amnesty International Magyarország mindenkit meglepett, hiszen mégsincs vége: ismét LMBTQ-színekre festik a padot.
Tekintve, hogy hányadik epizód ez már a ferencvárosi pad történetében, szinte biztosra vesszük, hogy nem sok időbe fog telni, mire újra át fogják színezni a padot, írja a Mandiner.
Frissítés: éjszaka is őriztetni fogják a buzi padot, mert "nincs középút"
Júliusban szivárványszínű marad a IX. kerületi Tompa utcában található pad, ezen a héten még éjszaka is őriztetni fogjak. A jövőben viszont bárki átfestheti az önkormányzat támogatásával – jelentette be Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere egy csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.
Baranyi megköszönte azoknak, akik nem adták fel a pad folyamatos átfestésének az ügyét. Arról is beszélt, hogy most minden tele van a Pride-hónapra emlékeztető jelképekkel. "Látjuk, hogy sok ember van, aki ki szeretné fejezni az értékrendjét, az a baj, hogy mindenki ezen a padon szeretné, ennek szeretnénk véget vetni" – mondta a polgármester a Telex szerint.
Baranyi azt kérte, hogy legalább ezen a héten "hagyják békén" a padot, amit éjszaka is őriztetni fognak.
Kijelentette, hogy a pad ebben a hónapban szivárványszínű marad, de most indítanak egy pályázatot, amivel mindig át lehet majd festeni az önkormányzat támogatásával. Erre civil szervezetek és akár labdarúgóklubok jelentkezését is várják. "Bárki lefestheti majd a padot, akár szivárványosra, akár másmilyenre" – tette hozzá.
Zoom
Fotó: Huszti István / Telex
A sajtótájékoztatón részt vett Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. Ő azt mondta, azért festették át harmadszor is a padot szivárványszínűre, mert egy nyitott, szabad és boldog országban szeretnének élni. "Tettük ezt engedéllyel, helyi lakosok támogatásával és a ferencvárosi önkormányzat engedélyével" – mondta. Hozzátette, az elmúlt napokban sok száz képet kaptak anyukáktól és apukáktól, akik elvitték a gyerekeiket a padhoz, de Fradi-szurkolók is fotózkodtak már ott.
"A szivárványos pad nem a kerület ügye, hanem az egész országé. Ki akarnak minket tiltani a közterületekről, a könyvesboltokból, mi lesz ennek a vége? Egy kétmilliós város pár négyzetméterén nincs annyi hely, hogy elférjen egy szivárványos pad?" – mondta Vig, aki szerint ebben a kérdésben nincs középút.