Kedves Perge Ottó!

Amikor Saron 2003-ban azt javasolta - az Izrael-lobbi hatalmát figyelembe véve ezt akár parancsnak is tekinthetjük - Boltonnak, hogy Irak után Szíriát, Líbiát és Iránt is foglalják el az amerikaiak, akkor még úgy nézett ki, hogy Afganisztánban sikerült legyőzniük a tálibokat és ezért nagy önbizalommal tekintettek a további területfoglalások és rezsimbuktatások elé. A helyzet azonban hamarosan megváltozott, ugyanis 2004 elejétől egyre erősödött az iraki lázadók ellenállása a megszállókkal szemben, majd 2006 tavaszától a tálib ellenállás is új, addig soha nem tapasztalt erővel lángolt fel Afganisztánban, így nem is csoda, hogy a terveik végrehajtását az amerikaiak bizonytalan időre elhalasztották, ugyanis egyértelművé vált, hogy egy rezsimet meg lehet ugyan buktatni, de az asszimetrikus gerilla hadviseléssel még a világ legfejlettebb hadereje sem tud mit kezdeni.
Kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy az arab tavasz eseményei mennyire segítették hozzá a cionistákat a terveik végrehajtásához, ugyanis szerintem ez az eseménysorozat épp hogy ellentétes a zsidó állam érdekeivel, ugyanis a forradalmak főként Amerika- és Izrael-barát arab rezsimeket söpörtek el, így most gyengültek Izrael pozíciói Egyiptomban és Tunéziában, ahol iszlamisták nyerték meg a választásokat, valamint Jemenből is egy USA-barát elnök menekült el Amerikába, és még nem tudni, ki jön utána, lesz-e egyáltalán komoly központi hatalom az országban.
Líbia megint más kérdés, ugyanis 2003-ban Kaddafi még nyugatellenes vezetőnek számított, ám - pont az iraki háború hatására - felhagyott a nukleáris programjával, így fokozatosan javultak a kapcsolatai a Nyugattal, így 2004-ben képviseleti irodát, 2006-ban pedig nagykövetséget nyitott az Egyesült Államok Tripoliban, majd gyümölcsöző együttműködést alakított ki a CIA-val a "terrorellenes harcban", foglyokat cseréltek (Belhadzs-ügy), amerikai ügynökök jártak Tripoliba kihallgatásokra, és Moammer Kaddafi rezsimje maga is harcolt az iszlamisták ellen (LIFG csoport), nem véletlen, hogy tavaly az al-Kaida is a lázadók sorait erősítette Líbiában. Véleményem szerint a mostani, kaotikus líbiai helyzet sem kedvezőbb a Nyugat számára, mint Kaddafi rezsimje, ugyanis az országban nincsen erős központi kormányzat, különböző fegyveres csoportok vetélkednek - és nem ritkán harcolnak is - egymással, és ennél a stabil, nem nyugatellenes Kaddafi-éra is jobb volt, még Izrael szemszögéből nézve is.
Még abban sem vagyok biztos, hogy a szíriai rezsim bukása megfelel a zsidó állam érdekeinek, ugyanis a két ország már 1973 óta nem háborúzott egymással, és a de jure fennálló hadiállapot ellenére már 39 éve de facto békében élnek egymás mellett, és még béketárgyalásokat is folytattak egymással, aminek csak a három évvel ezelőtti, gázai "Öntött ólom" nevű tömeggyilkos, izraeli hadművelet vetett véget. A szíriai rezsim olyan konfliktuskerülő volt a Nyugat irányában, hogy 2005-ben, a Hariri gyilkosság után az első felszólításra kivonta a haderejét Libanonból, szóval nem hiszem, hogy a zsidó állam nagyobb veszélyforrásnak tekintené az Aszad-rezsimet, mint egy esetleges káoszt, vagy iszlamista uralmat a szomszédságában. Ami miatt mégis tarthat a zsidó állam vezetése Szíriától, az a dél-libanoni Hezbollah támogatása, ám e szervezet legfőbb finanszírozója Irán, Szíriát csak a sokadik helyen említik az amerikai kormány terrorjelentései. Szóval nem tartom valószínűnek, hogy egy bizonytalan szíriai helyzet, vagy esetleg egy harcos, Izrael-ellenes rezsim hatalomra kerülése előnyösebb lenne a zsidó állam számára, mint a vele szemben passzív Aszad-rendszer.
Iránt pedig azért fenyegetik egyre intenzívebben, mert egy esetleges perzsa atomfegyver képes lenne megbontani a korlátlan izraeli katonai dominanciát a Közel-Keleten, és valamelyest javulnának az arab országok és népek pozíciói a zsidó állammal szemben. Legalábbis részben.
Azt pedig még hosszú távon sem tartom valószínűnek, hogy Kína beavatkozzon a Közel-Kelet ügyeibe, ez a forgatókönyv szerintem a hagyományos kínai elzárkózó politika miatt is jóformán kizárható. Az USA és Európa is csak azért ilyen aktív arrafelé, mert az Izrael-közeli lobbicsoportok jelentős erőt képviselnek a nyugati gazdaságban, ám Kína esetében sem erről, sem pedig arab, vagy muzulmán befolyásról nem beszélhetünk. Az ázsiai óriás csak kereskedni akar. Na és felvásárolni, ha még a mostani méreténél is kövérebbre hízik.
T. Kristóf