Szép lassan csordogálnak az információk arról, hogy az izraeli vallásos élet hangadói milyen gyűlölettel viseltettek a zsidók előtt többször is szánalmas módon megalázkodó XVI. Benedek pápával szemben. Az izraeli világi lapok viszonylagos visszafogottságával szemben az ortodox vallásos hetilapok egyértelműen kinyilvánítják gyűlöletüket. Egyes cikkírók még a muszlim vallás híveit is kívánatosabbaknak tartják, mint a kereszténységet. 

Élitov: kitiltaná a pápát
Joszi Élitov, a Mispáhá (család) című vallásos hetilap vezető publicistája is fölemlegeti a Vatikán pincéiben levő (?) hatalmas értékű zsidó történelmi és szakrális kincseket, amelyek visszaköveteléséről néhány nappal ezelőtt már korábban beszámoltunk. „A Vatikán óriási szellemi kincset rabolt el a zsidóktól az elmúlt nemzedékek folyamán. Sajnos egy ilyen személyiségnek nem lehet megtiltani, hogy ellátogasson Izraelbe.
De miféle ostoba logika alapján öleltek itt keblükre egy sivár lelkű, egyre kisebb tekintélynek örvendő pápát, aki úgy döntött, hogy éppen akkor érkezzen Izraelbe, amikor a rómaiak előidézte pusztulás után a zsidó népet ismét talpra állító vallástudósunk emléknapját ünnepeltük? (Rabbi Akiváról, a Kr. u. II. században élt vallási vezetőről van szó, akiről szerintünk a szentatya soha nem hallott – a szerk.) De ha már részt kellett is venni annak az elvetemült bűnösnek (itt bizony egyértelműen XVI. Benedekről van szó – a szerk.) a tiszteletére rendezett lakomán a jelenlevőknek jól érezni magukat azért mégsem kellett volna” - írja Joszi Élitov a Mispáhá című ortodox vallásos hetilapban. 
Mose Garilek rabbi, szintén a Mispáhá vezető publicistája így köszöntötte a Szentföldre érkező pápát: „Tény az, hogy Izrael szálka a katolikus egyház szemében, mert ennek az államnak a léte számára teológiai szempontból valóságos csapás... Ezúttal fordul elő másodszor az, hogy katolikus pápát fogad az önálló zsidó állam kormánya, és zsidó katonák tisztelegnek neki, vigyáznak rá” - írja felháborodottan Garilek rabbi. 

Eichler – undor tölti el
Jiszráél Eichler rabbi, politikus és újságíró a következőt írja a Mispáhá című lapban: „Undor tölt el bennünket, amikor azt látjuk, hogy micsoda ünneplésekben van része szentföldi látogatásán a katolikus egyház vezetőjének” - szörnyülködik Eichler rabbi, aki még a Magyarország felvásárlásával hetvenkedő Simon Pereszt sem kíméli: „A Judenstaat (zsidó állam németül – a szerk.) elnökének torkából a diaszpóra sötétsége tör föl, amikor ennek a csuhásnak azt mondja, hogy őszentsége. Hát micsoda önlebecsülés ez!” 
A Sász nevű parlamenti párt Jom Le-Jom (Napról napra) című ortodox vallásos hetilapjában Jichák Kákun, összehasonlítván az iszlámot a kereszténységgel, a következőt írja: „Ézsau gyűlöli Jákobot, s Ézsau keresztény gyermekei is ezt teszik. A keresztényekhez azonban másképpen viszonyulunk, mint a muszlimokhoz. A muszlimok ugyanis egy Istenben hisznek, s ezért nem mondhatók bálványimádóknak, de velük ellentétben a keresztény hívők több istenben hisznek, s ezért mi nagyon utáljuk őket”- írja Jichák Kákun.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Kapcsolódó: