A pápamobil áthalad a Betlehem határában álló
elválasztófalon
Úgy néz ki, szentföldi útjának második felében XVI. Benedek pápa egyre inkább függetleníti magát az izraeli elvárásoktól, és most már mind többször és határozottabban mer megnyilatkozni a palesztinok jogainak tiszteletben tartásáért is. Betlehemi látogatásakor a Jézus Születése-bazilika előtti Jászol téren egybegyűlt tömeg előtt végre úgy beszélt és azt mondta, amit a palesztin nép elejétől fogva elvárt tőle. 
XVI. Benedek a betlehemi templom elől üzent az izraeli gyilkolászást elszenvedő, jelenleg is zárlat alatt tartott Gázai övezet palesztin lakosságának: „Biztosak lehettek abban, hogy együtt érzek veletek, s imádkozom a zárlat mielőbbi feloldásáért” - mondta a pápa, majd felszólította a világ közvéleményét, hogy segítsenek a palesztinoknak felépíteni az Izrael által lerombolt házaikat és kórházaikat. 
A szentatya valószínűleg a Betlehem határában is felhúzott, úgynevezett „elválasztófalon” áthaladtakor szerzett élményei hatására (pedig a palesztinok által naponta elszenvedett ellenőrzési tortúrát nem is láthatta – a szerk.) később az El-'Áidá menekülttáborban tett látogatása folyamán, a faltól mindössze néhány méteres távolságra kijelentette: „Tragikus, hogy a világon még mindig épülhetnek elválasztó falak. Falakat könnyen lehet építeni, de azok nem maradnak fenn örökké. Megszemléltem ezt a falat, és megértettem, hogy ez elválasztja egymástól a szomszédokat és a családokat” - jelentette ki.
XVI. Benedek a Betlehem melletti El-'Áidá menekülttáborban tett látogatását kihasználva az eredeti elképzelés szerint is szerette volna közelről megnézni a választófalat, de korábban az izraeliek ezt határozottan ellenezték. Végül azonban az ENSZ által fenntartott iskola meglátogatása után őszentsége a a jeruzsálemi Siratófal után a „fajvédőfalat” is felkereshette. 

XVI. Benedek és Mahmúd Abbász Betlehemben
A betlehemi Jézus Születése-bazilika előtti Jászol téren XVI. Benedeket Mahmúd Abbász palesztin elnök, Szalám Fajád, a ciszjordániai palesztin terület miniszterelnöke és tekintélyes vallási vezetők fogadták. A pápa a mellette álló Mahmúd Abbászhoz fordulva kijelentette: „Elnök úr! A Szentszék támogatja az ön népét abban, hogy ősei földjén megalakítsa az önálló és független palesztin hazát.” 
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Kapcsolódó: