A Die Welt beszámol a müncheni városi vasúton történt gyilkosság hátteréről. A Die Presse arról tudósít, hogy a pedagógusokat felháborította az oktatási miniszternek a buktatás megszüntetését célzó javaslata.
Die Welt (welt.de)
A konzervatív német napilapban Ulrich Meyer A müncheni utasnak 15 euró miatt kellett meghalnia című cikkében ismerteti egy ember halálának okait. A 50 éves férfit szombaton a városi vasút München Solln városrészében fekvő egyik megállójában két 17 és 18 éves fiatal agyonverte. Korábban az áldozat megpróbált két gyermeket megvédeni a támadóktól. Az események a városi vasút Donnersbergerbrücke megállójánál kezdődtek: ott két 14 és 15 éves fiút, valamint két 13 és 14 éves lányt három fiatal megfenyegetett. Az idősebbek 15 eurót követeltek a gyerekektől, majd a fiúkat ütötték, verték. Egy ötven esztendős utas közbeavatkozott, mobiljával riadóztatta a rendőrséget és felajánlotta a gyerekeknek, hogy kiszáll velük a sollni állomáson, így védelmezve őket. Amikor a támadók ismét nekimentek a gyerekeknek, a férfi az első rohamot még állta, de ezt követően olyan hevesen verték, hogy az áldozat eszméletét elvesztve a földre zuhant, ahol még tovább rugdosták a fejét. A tettesek végül a síneken keresztül menekültek, de röviddel később a kiérkező rendőrök a bokrok között elfogták őket. Az 50 esztendős férfi néhány órával később belehalt sérüléseibe egy müncheni kórházban. Mindkét fiatal többszörösen büntetett előéletű. A 18 esztendős támadót lopás, súlyos testi sértés és legutóbb zsarolás miatt ítélték el. Az idén már eltöltött két hónapot előzetes letartóztatásban, a mostani tett elkövetésekor 0,8 ezreléknyi alkoholt találtak a vérében. A fiatalabb lopásért és kábítószer-birtoklásért szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. Mindketten munka- és képesítés nélküliek. A müncheni rendőrség attól tart, hogy az esetnek hatása lesz a polgárok civil kurázsijára. „Mi továbbra is világosan azt mondjuk: lépj közbe”– nyilatkozta Wolfgang Wenger rendőrségi szóvivő. „Ha többet senki sem avatkozik be, akkor egy olyan társadalomba csúszunk le, amely félrefordítja fejét, márpedig akkor igen súlyos vészhelyzet fenyeget” – figyelmeztet a rendőrtiszt, aki kijelentette: az 50 éves férfi valójában „mintaszerűen” viselkedett.
Die Presse (diepresse.de)
A konzervatív osztrák napilapban Erich Witzmann és Karl Ettinger Nincs többé bukás? Az ÖVP elítéli az „előkészítetlen ötletet” című cikkében ismerteti a bécsi nagykoalíció oktatáspolitikai vitáját. Werner Amon, a néppárt oktatáspolitikai szakértője egyáltalán nem tartja jó elképzelésnek Claudia Schmied (SPÖ) legújabb javaslatát. Az oktatási miniszter asszony közvetlenül a Salzburgban hétfőn kezdődő kétnapos kihelyezett kormányülés előtt bejelentette, a ciklus végéig szeretné felszámolni az osztályismétlést. A miniszter egy interjúban kijelentette: nemcsak azért kívánja felszámolni a bukást, mert az pedagógiailag vitatható, hanem mert „őrülten drága” is. Az egyik szakmai kamara becslése szerint a 36 ezer évismétlő csak ebben az évben 900 millió euróba kerül az országnak. A javaslattal kapcsolatban szkeptikus Eva Scholik, a pedagógus szakszervezet vezetője is. Mint a lapnak elmondta, egyes esetekben az osztályismétlés a tanuló érdekében áll, és a vitában a diák érdekeinek kell előtérben állnia, nem gazdasági kérdéseknek. A szakszervezeti vezető hibásnak tartja a miniszter ama eljárását is, hogy a javaslatot először a nyilvánossággal ismertette.
(MNO)