Markáns jobbratolódás címmel közölt kommentárt a magyarországi parlamenti választásokról hétfői számában a svájci Neue Zürcher Zeitung. Rendre utasítja-e végre a szélsőjobboldaliakat a választások győztese? - tette fel alcímében a kérdést a csak nevében konzervatív lap.

A vasárnapi választásokon a Fidesz győzedelmeskedett, az MSZP megkapta a számlát az elmúlt nyolc év rossz gazdaságpolitikájáért és a korrupcióért - vázolta a helyzetet a szerző. Az átalakulásban egykor élen járó Magyarország 2008 őszén az államcsőd szélén állt, csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével lehetett megmenteni. Ehhez járult még Gyurcsány Ferenc úgynevezett hazugságbeszédének hosszú távú hatása. "A mélyen megosztott országban zavargások következtek. Ez volt a szélsőjobboldali Jobbik születésének órája" – olvasható a lapban.

Az NZZ szerint a Jobbik azt az érzést adja az elkeseredetteknek és csalódottaknak, hogy valaki törődik velük és a gondjaikkal. A pártról azt írta, vezető tagjai antiszemita, Európa-ellenes és nacionalista-irredenta jelszavakkal vadásztak szavazatokra, a "romák" ellen uszítanak, és az egész politikai elitet a nemzet árulójának nevezik. Sikere mindenekelőtt azt mutatja, mennyire megrendült a lakosság egy részének a politikai intézményekbe és a demokráciába vetett bizalma húsz évvel a rendszerváltás után.

Ez el kell, hogy gondolkoztassa Orbán Viktort is, aki viszont nem immunis a nacionalista és populista gondolatokkal szemben. A Fidesznek egyértelműen el kell határolódnia a Jobbiktól. Az együttműködés egy ilyen párttal a Fidesz szavahihetőségét veszélyeztetné. Döntő kérdés lesz az is, vajon lesz-e bátorsága Orbánnak határozottan fellépni a Magyar Gárda ellen - vélekedett az NZZ.

A következő kormány számára nem marad más hátra, mint folytatni a Bajnai-kormány takarékossági politikáját. Mégis, a hatalomváltáshoz a Fidesz sok követője nagy reményeket fűz. Ha ezek, ahogy az várható, beteljesületlenek maradnak, abból a Jobbiknak származhat előnye - írta a svájci lap.
(MTI nyomán)