A Die Welt azt kérdezi, a Nyugat miért nem foglalkozik a világméretű keresztényüldözéssel. A Der Spiegel ismerteti Thilo Sarrazinnak, 2010 sikerszerzőjének évértékelő álláspontját.
Die Welt
Szaddám Huszein bukása előtt Irakban csaknem másfél millió keresztény élt. Ma alig 400-500 ezren maradtak, és számuk folyamatosan csökken. Becslések szerint az amerikai invázió óta a keresztény közösség fele elmenekült a 2003 óta tomboló iszlamista terror elől. 2007-ben és 2008-ban Baden-Württembergben az evangélikus egyház segélyszervezete megtagadta az iraki keresztények felvételéért folytatott kampányt, azzal az indoklással, csak a rászorult irakiak befogadását látja szükségesnek. Feltűnő volt, hogy azok az egyházközségek, amelyek kötelezettségüknek tekintik a béketeremtő együttműködést a muzulmánokkal, az üldözött keresztények témájával nem kívántak foglalkozni – írja a lap. Itt válik a szívtelenség és az abszurd helyzet láthatóvá, ami egyáltalán nem illik a nagy békülési ideához. Hogy ne zavarják a muzulmánokat, akik Németországban zavartalanul gyakorolhatják vallásukat, lemondanak arról, hogy saját hitük mellett kiálljanak. Létezik egy kultúrák közötti kibékülési törekvés, amely a másik tisztelete, vagy éppen az attól való félelem miatt, lemond a sajátról. Ez nem bátorság, hanem gyávaság. Ez pedig nem tiszteletet, hanem gúnyt és megvetést vált ki. A kereszténység nem tesz jó benyomást a világra, ha minden ilyen támadást nem tekint saját ügyének.
Der Spiegel
Augusztusban jelent meg a volt szociáldemokrata politikus Németország felszámolja önmagát című könyve, amelyet 1,2 millió példányban adtak el. Az írás heves vitát váltott ki az integrációról, és néhány tézise miatt a szerzőről is. Emiatt le kellett mondania a szövetségi bank elnökségi tagságáról, és az SPD vezetése azon dolgozik, hogy kizárja a pártból. Sarrazin mégis a tőle megszokott módon úgy látja önmagát, mint aki kellemetlen igazságokat is kimond. Merkel a könyvét azzal a mondattal, hogy nem segíti a problémák megoldását, egyszerűen indexre tette, éppen úgy, mint egykor a szent inkvizíció. Sarrazin a kancellár mellett támadja Christian Wulff szövetségi elnököt is, és közben megismételte az iszlámot érintő bírálatát. Eközben idézte Goethét, aki szerinte többet értett meg az iszlám totalitárius szelleméből, mint ma a szövetségi elnök beszédírói.
(MNO)