Már nagyon várhattasorozatunk következő cikkét
Olvastak már bármilyen érdekes cikket Sólyom László feleségéről? Tudnak-e családi, házassági, magánéleti titkokat? Hogy nem csak miniszterelnökünk felesége, hanem államfőnké is a diktatúra egyik vezetőjétől származik? Miért írunk egyáltalán ezekről? Azért, mert szorosan kapcsolódik az államfő pályájához. Sorozatunk egyetlen „bulváros” része következik.
Sólyom Erzsébet (sz. Nagy Erzsébet) Budapesten született, négygyermekes értelmiségi családban. 1966-ban kötött házasságot Sólyom Lászlóval, akivel diákkoruk óta ismerték egymást; mindketten a pécsi konzervatórium hallgatói voltak – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján az államfő feleségéről. Először is pár adattal egészítsük ki az „értelmiségi család” fogalmát.
Sólyomné „értelmiségi” apja, a diktatúra egyik irányítója
Sólyom Erzsébet ízig-vérig kommunista családból származik. Édesapja, Nagy József a diktatúra egyik legmagasabb rangú vezetője, aki önként csatlakozott a legembertelenebb rendszer kiszolgálói közé. Nagy József 1965-1973 között a Baranya megyei gazdaságpolitikát irányító IV. titkári pozíciót töltötte be. Ezt követően az MSZMP Baranya megyei, nagyhatalmú, főállású első titkára 1980-ig. Innentől MSZMP Központi Bizottságának tagja, 1990-ig a kommunista állampárt országgyűlési képviselője. Hogy mennyiben nevezhető az emberek ártatlan meghurcolásában, bebörtönzésében, tönkretételében jeleskedő párt vezetése „értelmiségi” életútnak, azt az olvasókra bízzuk.
Mindenesetre az adatokból jól kitűnik, hogy a teljesen jellegtelen, középszerű Sólyomnak nem tűnt rossz partinak egy ilyen befolyásos ember lányát elvenni 1966-ban. Pár hónapon belül kiderült, hogy jók a számításai, Sólyomnak sikerült az, ami gyakorlatilag senkinek: kijutott Jénába, ahol 1969-ig tanult. Ebben Nagy Józsefen kívül szerepe volt Aczél Györgynek, a diktatúra legaljasabb vezetőjének, Nagy József családi barátjának és Korom Mihálynak, a kommunizmus igazságügyi miniszterének, aki rokona is volt a Nagy családnak. Utóbbi sokat egyengette a későbbiekben is a „független, demokrata, a jogállamban hívő” Sólyom igazságügyi pályáját.

Mi van a mosoly mögött?
Az eltanácsolt tanárnő
Sólyom Erzsébetnek közepesnél is gyengébb szakmai karrier áll a háta mögött, különböző iskolákban tanított magyar nyelvet és irodalmat, több helyről is eltanácsolták gyenge szakmai színvonala miatt. Amit nem adott meg az élet a munka terén, kárpótolta férje „sikereivel”, no és a papa kapcsolataival. Sohasem nélkülözött, mindig is imádta a fényűzést, a pompát, nem kis hatása van ezen a téren Sólyom Lászlóra, aki igyekezett is az adófizetők pénzén minden lehetséges luxust biztosítania (lásd sorozatunk első részét).
Kivel csalták meg Sólyom Lászlót?
Az ideális családi tükörképet sugárzó Sólyom házaspár élete azért nem teljesen rózsás. A veszekedés egyes időszakokban napi rendszerességű volt. Ennek a hátterét a legnehezebb kideríteni, de a leghosszabb ideig tartó összezördülés előzményéről kiszivárgott pár adat. Ez majdnem váláshoz vezetett 1993-ban. Sólyomné barátnőitől is tudjuk, hogy az államfő nem igazán számított a lepedő ördögének, számos esetben a meghitt pásztoróráknál sokkal kívánatosabbnak tartotta valamelyik elméleti jogkönyv tanulmányozását. Ez aztán oda vezetett, hogy Sólyomné összeszűrte a levet az egyik testőrrel (Sólyom az Alkotmánybíróság elnöke volt, akit többen is védtek), ami egy idő után nyilvánosságra került. Óriási családi botrány lett belőle, végül az államfő lánya – a jelenleg a Heti Válasznál dolgozó Sólyom Beáta – békítette ki szüleit.
Felesége kizárja a házból Sólyom Lászlót
Sólyom László igazi papucsférj. Kisebb-nagyobb veszekedések ma is előfordulnak. Ezekben mindig Sólyom húzza a rövidebbet, ugyanis a felesége egyszerűen kizárja a házból. Ilyenkor az államfő a kocsijából próbálja békíteni feleségét, nem egy esetben több órát is igénybe vesznek ezek a telefonos egyeztetések Erzsébet asszonnyal, aki nem egyszer „nyámnyila, tunya” alaknak nevezi a köztársasági elnököt.
Mitől retteg Sólyomné?
A rigolyás hölgy – egymás között csak így nevezik az államfő feleségét a Köztársasági Őrezred egyes tagjai. Sokan visszasírják Mádl Ferenc feleségét, aki mindig „tisztelettudóan és emberségesen” beszélt velük. „Ez a leghisztérikusabb nő, akit valaha is láttam. Semmi se jó neki, mindenben kötözködik, állandóan sápítozik” – mondja az egyik forrásunk.

Sólyomék köztársasági ÁVO-sok gyűrűjében
Azt is megtudtuk, hogy Sólyom Erzsébet betegesen fél attól, hogy merényletet követnek el ellene. Annyira tart mindentől, hogy kisebb átcsoportosítást kellett kieszközölni a védelmet biztosító személyzetből arra, hogy Erzsébet asszony elégedett legyen. Jelenleg egy 5-8 tagú személyzetet fizetnek csak azért, hogy az államfő feleségének nyilvános programjai előtt „biztonságossá” tegyék a területet. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy órákkal Erzsébet asszony megjelenése előtt egy kisebb csoport kiutazik a helyszínre, átfésülik az épületet, és felkészülnek minden lehetőségre. Nem egy helyen óriási felháborodást váltott ki ez az eljárás a vendéglátók körében.
Például tavaly az Írószövetségnél tett látogatása előtt a biztonsági csapat átrendeztette az egész székházat. Külön ügyeltek arra, nehogy ablak közelében üljön Sólyomné, mert „attól fél, hogy belőnek”. A neheztelést csak fokozta, hogy alig találtak számára megfelelő széket az egész házban, amire az államfő felesége „méltó körülmények” között ülhetne. Volt már nálunk más államfő, miniszterelnök, mindenki ezeken a székeken ült, miért nem jó ez Sólyomnénak – háborogtak az Írószövetségben. Legalább fél tucat ehhez hasonló történetet ismerünk.
A luxusfeleség
Először nem tetszett Erzsébet asszonynak a Béla király úti államfői rezidencia. Túlságosan puritánnak, egyszerűnek találta a korábbi köztársasági elnökök lakóhelyét. Javasolta is az államfőnek, hogy keressenek méltóbb villát. Miután a Kincstári Vagyoni Igazgatóság nem járt sikerrel, Sólyomné végül belement abba, hogy több százmillióból felújítsák a lakhelyet. Személyesen Erzsébet asszony irányította a legrangosabb luxus kialakítását. Többször is panaszkodtak az építtetők, hogy nehezen lehet követni az elképzeléseit, amit reggel megbeszéltek, este annak a fordítottját kérte számon. Több alkalomkor is kétszer-háromszor kellett ugyanazt a munkát elvégezni. Legemlékezetesebb a rezidencia márványburkolatának – már említett – többszöri feltöretése, amely több milliós plusz költséget jelentett. Nem Sólyoméknak, hanem az adófizetőknek. Annyi volt a gond a méregdrága márványdíszítéssel, hogy Erzsébet asszonynak sehogy sem tetszett az általa javasolt minta.

Több száz milliót költöttek a Mádl utáni felújításra

Erzsébet asszony: Mádl Ferenc aludjon az utcán!

Nem volt jó a 200 millás ingyenvilla
Nem kis szerepe volt Erzsébet asszonynak abban, hogy életre szóló harag lett a korábbi barátságból Mádl Ferenc és Sólyom László között. A nézeteltérés hátterében a Béla király úti rezidencia birtoklása állt. Mádl Ferenc ugyanis nem tudott azonnal kiköltözni, mivel nem készült el a számára kijelölt lakás. Ugyanakkor Sólyomék mielőbb szerettek volna a budai villájukból az államfői palotába költözni. A hisztériásan követelőző Erzsébet asszony dühöngései után Sólyom informális csatornákon is eljuttatta kérését Mádl Ferencnek, aki igen rosszul vette utódja megnyilvánulását. A Sólyomra megneheztelt államfő méltatlannak tartja a helyzetet, annál is inkább, mivel nem tehet a munkálatok elhúzódásáról. „Nem érdekel, hogy hova megy Mádl, aludjon az utcán” – mondta mérgesen Sólyomné a családi ismerőseinek. Ugyancsak végzetesen összeveszett Erzsébet asszony a volt államfő feleségével is, ahol csak teheti, gúnyos megjegyzéseket tesz Mádl Dalmára.
(Folytatjuk…)
Kuruc.info