2018. április 25., szerda, Márk, Ajnácska napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:22 Kevesebb kipás zsidó lesz a német városokban - inkább a baseball-sapkát javasolják nekik21:54 Rohad szét a mentőautó - a megoldás: "Menjenek lassabban!"21:45 Visszakerült a németek elűzését megörökítő emléktábla a Városlőd-Kislőd vasútállomás épületére - persze hogy nem a portálunk cikke nyomán21:30 Morvai megvédené Európát Macron terveitől, a levezető elnököt megviselte a felszólalás21:08 Archívuma miatt nem nyilatkozik Köves Slomó az N1-nek20:54 Telefontolvajok miatt hívtak vissza a kifutópályáról egy repülőgépet Ferihegyen20:33 Agyonlőtt bűnöző ujjával próbálták feloldani a telefonját az amerikai rendőrök20:02 Újszülöttet hagytak a Jahn Ferenc kórház inkubátorában19:27 Mészáros Lőrinc távozik Felcsút éléről, hogy kizárólag cégbirodalmára koncentrálhasson19:05 Sorosnak a sáskainvázióban játszott szerepe miatt estek egymásnak az osztrák pártok18:16 Magyar Kórházszövetség: az orvoshiány a legégetőbb probléma17:31 Izrael már a szíriai orosz légvédelem megsemmisítésével fenyegetőzik - persze ez is "önvédelem"17:09 Merkeléknek még bin Laden testőre is menekült - havi 1200 eurót kap, hogy dolgoznia se kelljen16:45 A "baráti Ukrajna" újabb magyarellenes lépésre készül - Szijjártó nem áldozná fel a kárpátaljai magyarság jogait a geopolitikai érdekek oltárán16:30 Egymillió eurós kenőpénz - bűnvádi eljárás indult a volt román pénzügyminiszter ellen
24 óra legolvasottabbjai

Tanulmányok, Extra ::

Sólyom-dosszié (II.): Az államfő és a Fidesz


Amiket máshol nem tudhat meg róla...
Sok oldalról lehet megközelíteni Sólyom László köztársasági elnök portréjának megrajzolását. Az általunk megkezdett úton továbbhaladva a továbbiakban olyan kulisszatitkokba avatjuk be a tisztelt Olvasókat, amelyek Sólyomnak a Fideszhez való viszonyát elemzik. Hogy miért van erre szükség? Azért, mivel Sólyom László emberi jellemének igen érdekes elemeit figyelhetjük meg, néhány dolgot pedig nem lehetne a későbbiekben megérteni ezen információk nélkül.
Sólyom László összességében mélyen megveti és utálja a jobboldal legnagyobb pártjának vezetőit. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy vannak kifejezetten kedvenc politikusai. „Ebben a Kósában (Kósa Lajos, Debrecen polgármestere – szerk. megj.) látok valamit, nagyon jó lenne, ha ki tudná szorítani ezt a pökhendi, nagyképű Orbánt” – mondta mintegy négy hónapja egy bizalmas társaságban. Ebből is kitűnik, hogy a legjobban Orbán Viktorra neheztel, de nem szerez nála jó pontot Kövér László sem, akit csak úgy hív, hogy „faragatlan tuskó”, „bajuszkirály”, illetve azt is mondta egyszer róla, hogy „az esze a bajuszában van”.
Sólyom: Orbán egy paprikajancsi
Nem lehet pontosan kideríteni, hogy Orbán mivel tett rossz fát a tűzre Sólyomnál. Az mindenesetre közismert, hogy már 1997-ben valami történhetett, hiszen az egyik fogadáson „paprikajancsinak” nevezte a Fidesz elnökét. A jelzőket mindig kedvelte az államfő, Medgyessy Pétert például „címeres ökörnek” titulálta. (Szerkesztői kérdés: vajon tudott-e erről a Köztársasági Elnöki Hivatalból egyedüli pártelnökként kiutált Vona Gábor, amikor legutóbbi, karakán üzenetében szintúgy paprikajancsinak titulálta Sólyomot?)
Hogy tudott-e erről a Fideszben teljhatalommal bíró Orbán, az kérdéses, lévén, hogy a legnagyobb ellenzéki párt jelölte köztársasági elnöknek, sőt a Fidesz bevállalta azt is, hogy tisztességtelen és antidemokratikus módon, a szavazatok ellenőrzésével biztosítsa Sólyom győzelmét, miközben a jogszabályok titkos szavazást írnak ki erre az esetre. A jogállamiságra annyira kényes Sólyom Lászlót ez már nem zavarta, de hát volt ez így a későbbiekben más esetekben is.
Úgy tudjuk, Sólyom államfővé választásában nemcsak kápóként járult hozzá Áder János, hanem személyesen is erőltette a jelölést. Úgy taktikázhatott, hogy apósa, Herczegh Géza neves alkotmányjogász, akadémikus, a Hágai Nemzetközi Bíróságának tagja, valamint a vele jó kapcsolatban álló Baka András, az Emberi Jogok Európai Bíróságának volt bírója révén esetleg nyomást tudnak gyakorolni kritikus kérdésekben az államfőre. A helyzetet ugyan nehezítette, hogy Baka András mélyen utálja az SZDSZ-t és a zsidókat, ugyanakkor a hágai bíró több szívességet is tett Sólyomnak, ami talán hatással lehet rá. Nem lett.
Orbán: ez melléfogás volt
Politikai játszmák ide, politikai játszmák oda, a Fideszen belül egyre több helyen hallani, hogy Orbán Viktor Sólyom László államfővé választását pártja egyik nagy melléfogásaként interpretálja. Ennek persze van némi előzménye: Sólyom hivatalba lépése után Orbán elsőként szeretett volna gratulálni a Fidesz jelöltnek, ám Sólyom burkoltan azt üzente neki, hogy várjon a sorára. A porig alázott Orbán várt is, meglehetősen savanyú képpel tette meg a protokoll-látogatást. A Fidesz elnöke jó leckét kapott, nem is jelentkezett be többet a Sándor-palotába, csak a lehető legszükségesebb alkalmakkor találkozott Sólyommal.
Landi Balázs: Orbán egy senki

Landi Balázs,Sólyom bizalmasa
Hozzátartozik a történethez, hogy Orbán bejelentkezésén elsősorban Sólyom sértődött meg. Landi Balázs, az államfő személyi titkára nem győzte tolmácsolni egyes körökben Sólyom felháborodását. „Mit képzel ez a beképzelt takonypóc, ez a nagyképű majom, ő egy senki” – mondta magából kikelve az események után a titkár. Amikor a megdöbbent társaságból valaki megjegyezte, hogy nem kellene elfelejteni, hogy Sólyom annak a „senkinek” a támogatásával lett államfő, Landi azt a meghökkentő választ adta: „Ennek nincs jelentősége, Sólyom a civilek jelöltje volt”.
Landi Balázsról érdemes megjegyezni, hogy a jobboldalinak tartott Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán tanít, amikor épp nem az államfő közelében van. Azért emeltük ki Landi szerepét, mivel ő továbbra is aktívan becsmérli a Fidesz elnökét, Sólyom az utóbbi időben meglehetősen óvatosan bánik az Orbánt érintő kritikákkal. Azt nem tudni, hogy köze van-e ennek ahhoz, hogy a Fidesz jelenleg kétharmados támogatással rendelkezik, és Sólyom kedvenc pártja, az SZDSZ a megszűnés határán mozog.
A Fidesz szívatása
A Fidesz mint párt először 2006. július 17-én szívta a fogát, amikor Sólyom aláírta a stabilizációs programként megnevezett, első Gyurcsány-csomagot. „Tekintettel voltam a költségvetés helyzetére, valamint a magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélésére” – indokolta az államfő a szignózást, miközben a Fidesz úton-útfélen azt próbálta elérni, hogy ezt ne tegye. Sólyom akkor még hitt a kormánynak, még bízott benne, tegyük hozzá, egy olyan időszakban, amikor a gyengébb képességű emberekben is kétségeket ébresztett a kormány gazdaságpolitikája.
Ezt követően az államfő minden alkalmat megragadott arra, hogy a Fideszt mint pártot is lejárassa. Állandóan összemosta ez ellenzék tevékenységét a szocialista kormányzattal, nem egyszer jegyezte meg, hogy mindkét politikai oldalt felelőssé teszi azért, mert a polgárok bizalma megrendült az alkotmányos demokráciában.
Sólyom és a jogállamiság
A Fidesz legnagyobb alázását 2007. február 2-án tette, amikor azt közölte: „A Fidesz európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen bontották el a Kossuth téri (törvénytelenül felállított (!) – szerk. megj.) rendőrségi kordont. Az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat, márpedig a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni” – mondta Sólyom László. Nem volt mindig következetes jogállami kérdésekben az államfő, idén áprilisban például a Hollán Ernő utcai, törvénytelen, úgynevezett „antifasiszta” tüntetést kifejezetten támogatta, holott nem a jogszabály alapján jelentették be. Feltehetjük a kérdést: az államfő törvénytelen magatartása milyen példát adhat, illetve lehet-e jogellenes módon a jogállamot szolgálni?
(Folytatjuk…)
Kuruc.info

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready