Vagyonvizsgálati eljárás indul Simon Gábor szocialista képviselő ügyében - közölte az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kedden az MTI érdeklődésére. Simon Gábor tagja volt a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányának: 2008-tól a Munkaügyi és Szociális Minisztérium államtitkáraként dolgozott.
A bizottsági elnök jövő keddre hívja össze a mentelmi bizottságot az ügyben, amely az akkori helyzet alapján hozza meg határozatát.
Rubovszky György hozzátette: elküldte a megkeresést Simon Gábornak, hogy nyilatkozzon, elismeri-e a hibát a vagyonnyilatkozatában, vagy kijavítja a dokumentumot. A levelet a mentelmi bizottság elnöke az Országgyűlés futárszolgálatával próbálta meg kézbesíttetni, ám nem járt sikerrel, a kézbesítést újra megkísérlik.
Az Országgyűlés házszabálya alapján, ha a képviselő a kifogásolt adatokat kijavítja, az elnök nem rendeli el a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását, amelyről tájékoztatja a házelnököt és a kezdeményezőt. Ha a képviselő a felhívásnak nem tesz eleget, illetve a kezdeményezésben foglaltakat vitatja, a mentelmi bizottság elnöke elrendeli a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását.
(MTI)
Kapcsolódó: