Alacsony színvonalúnak és problémásnak nevezte az Alkotmánybíróság legutóbbi,államfői kitüntetésekkel kapcsolatos döntését Kolláth György ún. alkotmányjogász szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A derék sztálinista ügyvéd különben decemberben a Népszava hasábjain a Lelkiismeret'88 betiltását (sic!!!) kezdeményezte.

A kedden kihirdetett döntés szerint a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását. Az államfő a közelmúltban aggályait hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök Horn Gyulát a legmagasabb kitüntetésre terjesztette fel.

"A Sólyom László vezette Alkotmánybíróság 15 éve ilyen határozatot biztos nem hozott volna" - vélte Kolláth György. Szerinte a mostani döntés "meglepetésre" olyan jogokat ad az államfőnek, mint amilyenek a miniszterelnököt illetik meg. (A miniszterelnök javaslatára, a köztársasági elnök kitüntethet. A "javasol" mióta jelenti, hogy "utasít"? - a szerk.)

Az alkotmányjogász szerint az Alkotmánybíróság nem csak értelmezte az alaptörvényt, hanem "kiegészítette" azt, pedig a törvényhozó és alkotmányozó hatalmi ág Magyarországon az országgyűlés.

Kolláth György "alacsony színvonalúnak" nevezte a határozatot, melyben "problémák is vannak". Véleménye szerint az államfő az egész nemzetet képviseli, egy kitüntetésről bármilyen személyes véleménye lehet, de "nem az dönt, hogy az ő személyes meggyőződése, értékrendje mit diktál".

Az alkotmányjogász szerint a kitüntetések körül kialakult vitát a legfőbb politikai szereplők közötti együttműködés kultúrájának hiánya okozza. (Vagy inkább a valódi rendszerváltás hiánya .- a szerk.)

(Stop.hu - MTV - Kuruc.info)