Stohl András nagy hirtelen visszakerült a Nemzeti Színház honlapján a társulati tagok, azaz a közalkalmazott színészek közé. Ennek a státusnak azonban törvényi előírás mellett mindenképp az erkölcsi bizonyítvány bemutatása a feltétele, márpedig Stohl Andrásnak, aki baleset okozásáért 10 hónapos börtönbüntetést kapott, még két évig nem lesz ilyen papírja.
Zoom
Anyaszínházának igazgatója, Alföldi Róbert törvényesen eljárva felmondott Stohlnak, mielőtt a színész tavaly október 5-én bevonult a rács mögé. Ekkor törölték a fotóját a színház honlapjáról, most azonban visszakerült oda, és nincs megjegyzés a neve mellett, hogy csak ideiglenes vagy megbízásos tag lenne.
Ruttner György, Stohl ügyvédje korábban elmondta, miért nem lehet Stohl jó ideig közalkalmazott a Nemzeti Színházban, mennyit kell rá pontosan várnia.
– Az ügyfelem által okozott közúti baleset legmagasabb büntetési tétele három év. A törvény szerint ennek letelte után kaphatja vissza az erkölcsi bizonyítványát. A bíróság alapos indokkal adhat mentesítést, de Stohl András csak augusztus ötödike, azaz a tényleges feltétel nélküli szabadulásának dátuma után nyújthat be ilyen igényt – mondta Ruttner György, aki nem adott be ügyfele képviseletében ilyen kérvényt, de Stohl András munkájával, a Nemzeti Színházat is érintő ügyeivel kapcsolatban nem kompetens nyilatkozni, a színész pedig napok óta elérhetetlen volt.
"Bucit" börtönbe vonulása előtt anyaszínháza 11 darabban foglalkoztatta, most szinte ugyanott tart, ahol egy évvel korábban, a börtön előtt. A sajtó hiába érdeklődött, hogy Stohl külön kérvény útján lett-e "a régi" közalkalmazottinak látszó státusban, visszakapta-e erkölcsi bizonyítványát, szokás szerint nem kaptak választ Alföldiéktől.
– Stohl András kapcsán nem kívánunk nyilatkozni, a Nemzeti Színház honlapján minden szükséges információ megtalálható – közölte röviden Gálos Orsolya, a színház sajtósa. Annak ellenére, hogy a Nemzeti Színház az adófizetők pénzéből fenntartott közintézmény, ezért nemcsak elvárható, de kötelező a közvélemény tájékoztatása.
"Buci" esetleges "rehabilitációjának" ügyében az elsőfokú ítéletét hozó bíróság lenne illetékes. Itt dönthetnek erkölcsi bizonyítványa idő előtti kiadásáról, külön benyújtott kérvényre.
– Stohl András ügyében eddig sem az érintettől, sem a Nemzeti Színháztól nem érkezett semmiféle beadvány a Budakörnyéki Bíróságra – közölte Kende Katalin sajtószóvivő. A Kúria, valamint a Fővárosi Törvényszék még nem válaszolt.
– Stohl András büntetett előéletűnek számít, priusza van, még akkor is, ha kirótt büntetését maradéktalanul letöltötte. Vagyis nem kaphat "tiszta" erkölcsi bizonyítványt. A törvény azonban lehetőséget ad egyéni bírósági mentesítésre a hátrányok alól. A tevékeny megbánás, a közszereplői, színészi státusa, a kiemelkedő közérdeklődés, a kulturális "küldetés" elegendő indok lehet ahhoz, hogy a bűncselekmény bélyegét levegyék róla, különösen, ha ezt a Nemzeti Színház igazgatója egy támogatással megerősíti, de ennek a kérelemnek is a bírósági iratok között nyoma kell legyen – vélekedik Kamarás Péter jogász.
(Blikk nyomán)