Wallenberg-emléknapot tartottak Rómában, melyen az európai, köztük a magyar parlamentben ülő "szélsőjobboldali erők veszélyességéről" értekezett a Rómában élősködő zsidó közösség elnöke.
Riccardo Pacifici az olasz-"magyar"-svéd-izraeli programsorozat keretében így rettegett: "Európa egy új náci-fasizmus előszobájában van. A gazdasági válság okozta társadalmi feszültség demagógiát, szegények közötti ellenségeskedést teremtett, amelyben ismét az idegen képviseli az ellenséget, és ez ma már nem csak a zsidókat sújtja".
A római zsidó közösség elnöke a "feketeingesek" visszatéréséről beszélt Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Görögországban, Olaszországban. "Sajnálom kimondani, de szélsőjobboldaliak ülnek a magyar parlamentben is" - mondta Pacifici az Augustus császár emelte békeoltár, az Ara Pacis számára épült múzeum auditóriumában rendezett Wallenberg-emléknapon.
A svéd diplomata tiszteletére rendezett hivatalos megemlékezésen jelen volt Andrea Riccardi társadalmi integrációért felelős miniszter és a Szent Egyed katolikus közösség elnöke, Prőhle Gergely, a külügyminisztérium helyettes államtitkára, Naor Gilon izraeli, Balla János magyar, Ruth Jacoby svéd nagykövet, akinek édesapja egy Wallenberg által védett budapesti házban menekült meg a kétkezi munkától. Wallenbergről emlékezett meg a szintén a svéd diplomata által Budapesten "megmentett" és ma Izraelben élő Naomi Gur.
Riccardi azt hangsúlyozta, hogy az 1844-ben épült pesti zsinagóga a "magyar zsidó emancipáció" jelképének számít, és ugyanilyen szimbólumnak nevezte a Terror (értsd: Hűség - a szerk.) Házát is.
(MTI nyomán)