Nem állítják vissza a 13. havi nyugdíj rendszerét, hanem csak egyszeri kompenzációt kaphatnak az év végén a nyugdíjasok - írja a Magyar Nemzet. A lényeg ugyanaz: az MSZP-s recept alkalmazásával kell lefizetni választás előtt a nyugdíjasokat - elvégre bírja az államkassza, szárnyal a gazdaság. Ha pedig mégsem, majd felveszünk kölcsönt, hogy megnyerjük a választást, aztán pedig küzdünk tovább az államadósság ellen. Kérdés, hogy miből - megtagadásról, újratárgyalásról ugye szó sem lehet, amíg Viktor van hatalmon. (Csak nem újabb és újabb megszorítások bevezetése révén?) És lassan az is kérdés, hogy mi a különbség az MSZP és a Fidesz között...
Zoom
A napilap csütörtöki számában a kormány terveit ismerő forrás hangsúlyozta, hogy a kabinet a nyugdíjak reálértékének megőrzésére tett ígéretet, s ezt meg is tartotta, de az is elképzelhető, hogy ennél többre is futja majd. A Magyar Nemzet munkatársának felvetésére azonban határozottan cáfolta, hogy ezzel a 13. havi nyugdíj rendszerét állítanák vissza.
Az Index szerdán azt írta, hogy a 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány, a tervezet előkészítésére, a szükséges háttérszámítások elkészítésére pedig már fel is kérték a Magyar Államkincstárat. A portál egy "banki körökben ismert" forrásra hivatkozva azt írja, hogy nem hivatalos beszélgetéseken felmerült, hogy egy gazdagabbakra kivetett szolidaritási adó segítségével fedezhetnék a juttatás költségét a költségvetési hiány növelése nélkül.
A nyugdíjasoknak adott plusz juttatást a választási kampány hajrájában vezetnék be. Hasonlóan cselekedett az MSZP is korábban (a 13. havi nyugdíjat a Medgyessy-kormány vezette be, és végül 2009-ben törölte el Bajnai Gordon kormánya), a különbség most az lehet, hogy a plusz pénzt nem pénzben, hanem Szép-kártyában vagy Erzsébet-utalványban adnák ki a nyugdíjasoknak.
(MN - Origó nyomán)