Felvidék kapujában, az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hídon húzza fel a holdas-napos székely lobogót Völner Pál, a Fidesz Komárom-Esztergom megyei elnöke, valamint Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának országos alelnöke február 15-én, pénteken.
Így a felvidékiek és az esztergomiak közös támogatásukról biztosítják erdélyi nemzettársaikat. A híd esztergomi hídfőjére 13 órakor kerül ki a székely zászló.
Zselízen már kitűzték
"A székelyekkel való szolidaritás jegyében kitűztük a székely zászlót a zselízi Magyar Ház homlokzatára" – áll a zselízi Csemadok ás Via Nova közleményében.
"A hétvégén Székelyföldön jártam képviselni a Via Novát, és kötelességemnek éreztem beszerezni egy székely zászlót, hogy itthon, Felvidéken is kinyilvánítsuk szolidaritásunkat székely testvéreinkkel. Ugyan nem vagyok székely, és felmenőimről sem tudom, hogy rokoni szálak fűznének a székelységhez, de sorstársként kötelességemnek éreztem megtenni kitűzni zászlajukat. Hiszek benne, hogy a magyar nemzetközösség, ha kell, igenis össze tud fogni és egy emberként kiállni bárki mellett, ha azt sérelem érte. Ebből az okból kifolyólag pedig, bár erős a felvidéki-palóc identitásom, mégis, ha a szükség úgy kívánja, hát székely, erdélyi, délvidéki, horvátországi, őrvidéki, kárpátaljai leszek. Az igazságtalanság ellen való tiltakozás és az üggyel való szimpátia pedig minden jóérzésű embernek alapvető dolog kell hogy legyen hovatartozásától, nemzetiségétől függetlenül" - nyilatkozta Csonka Ákos, a Via Nova ICs Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője.
Korábban Felvidéken Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere állt ki ilyen formában is a székely autonómia ügyéért, mondván: "Ez a zászló egy nemzet büszkeségének, élni akarásának utolsó reménye".
(Felvidék Ma nyomán)