Tagadja a diákok vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásáról szóló listázás vádját az ELTE BTK HÖK-elnöke. Garbai Ádám és elnöksége a Facebookon bocsántkérést is követel az állítólagos listákról beszámoló ATV-től.
"Határozottan visszautasítjuk azokat a vádakat, hogy az ELTE BTK HÖK bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról" - írta a Facebookon megjelent közleményében Garbai Ádám HÖK-elnök "és elnöksége".
"Annak a tényét sosem tagadtuk, hogy a gólyatáborban résztvevő hallgatókról egy olyan regisztrációs adatbázist készítünk, mely az alábbi adatokat tartalmazza: név, születési hely, idő, szak/szakirány, lakcím, e-mail cím, telefonszám, hozzátartozó elérhetősége, betegség, allergia, pólóméret" - tették hozzá.
A közlemény szerint ezek az adatok azért szükségesek, hogy a rendezvényen a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a résztvevők biztonságáról gondoskodjanak.
"A jelentkezők által feltöltött adatokon kívül még két oszloppal bővítjük a táblázatot, melyek a következők: őrsszám (18–22 fős csapatok, akik versenyeznek egymással a gólyatábor folyamán), kollégium" - tették hozzá. "Elutasítjuk azon vádakat, hogy a fentieken kívül még bármilyen más adatot rögzítettünk ezen táblázatokban" - szól a közlemény.
Az atv.hu kedden azt írta, a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.
"Miután tegnapi kérésünknek nem tettek eleget, ezúton felszólítjuk az ATV-t, hogy bizonyítsa a listák hitelességét. Amennyiben nem munkatársaik készítették a birtokukban lévő hamis listákat, nevezzék meg forrásukat. Ha ez nem történik meg, és nem kér bocsánatot 2013. február 20. éjfélig az ATV, a cikkben érintett, jelenlegi hallgatói érdekképviselők a bírósághoz fordulnak hitelrontás, rágalmazás és becsületsértés miatt" - közölte a HÖK elnöksége.
Hozzátették, hogy "az ATV honlapján megjelent cikk hemzseg a légből kapott, semmivel sem bizonyítható állításoktól, és hazugságoktól. Az írás az egykori és jelenlegi hallgatói képviselőkről számtalan valótlanságot tartalmaz. Ebből is látszik, hogy az ELTE és a hallgatói önkormányzatok ellen politikai hátterű lejárató hadjárat zajlik".
Garbai és az ELTE BTK HÖK elnöksége örömmel üdvözölte, hogy az ELTE vizsgálatot indít az ügyben, azt írták, ehhez minden segítséget megadunk, remélve, hogy "minél hamarabb fény derül a rágalmazás hátterére".
(HVG nyomán)