A HÖK-ös listán Pistaként szereplő Szávay István jobbikos képviselő szerint nem hamisítvány a lista, hanem egy olyan adatbázis volt, amihez sokan hozzáférhettek és most egy jól felépített politikai támadásra használják.
A HírTv csütörtökön arról számolt be, hogy emailben jelentkezett náluk egy volt egyetemista, aki azt állítja, társaival ő hamisította meg az ELTE bölcsészkar hallgatói önkormányzatának listáit. A Koronatanú2009 néven jelentkező volt diák szerint megbízójuk az egyetemi HÖK jelenlegi elnöke volt - közölte a HírTV. A levélíró szerint Kalina Gergely ezzel akarta lejáratni és megbuktatni az előző HÖK-elnököt.
Bár a Jobbik a listabotrány kirobbanását követően közölte: úgy érzik, nincs okuk megszólalni, hiszen egy felsőoktatási intézmény belügyéről van szó, Szávay István, a listán csak "Pistaként" szereplő képviselő az ATV Híradójának elmondta, abból a szempontból nem hamisítvány a lista, hogy „valaki, valamikor elkészítette”, csak azt nem tudják, hogy lehet kideríteni, mikor és ki.
Zoom
Ez egy olyan adatbázis volt, amihez sokan hozzáférhettek, de úgy néz ki, hogy most arra használják, hogy a HÖK-öt lejárassák - fogalmazott a jobbikos országgyűlési képviselő, aki szerint ez egy jól felépített politikai támadás egyrészt a HÖK, másrészt a Jobbik iránt.
Az szektATV kedden írt arról, hogy az ELTE BTK HÖK éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.
Mezey Barna rektor szerdán felfüggesztette az ELTE BTK HÖK működését, és elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben. A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatósága a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) jelölte ki az eljárás lefolytatására, az NNI pedig feljelentéskiegészítést rendelt el.
(HVG nyomán)