Gergő Csúnyazsidófejű Birtalan. Szép magyaros név, a Facebookon találtam. Néhány órával ezelőtt még nem tudtam, hogy ez a Csúnyazsidófejű a világon van. Létezéséről úgy szereztem tudomást, hogy megnéztem az Index közel két és fél perces mozgóképes beszámolóját a Fidesz székháza elleni mai akcióról. De ne szaladjunk előre.
A hírekben azt olvasom, hogy „az MTI tudósítójával a helyszínen lévők azt közölték, mindannyian civilek, szervezőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek egybe”.
Az említett rövidfilm ennek az ellenkezőjét bizonyítja: mennek-mendegélnek az állítólagos civilek, elérkeznek a Fidesz székházához (ahol már spontán megmozdulásként néhány fotóriporter is egybegyűlt), aztán vezényszóra átmásznak a kerítésen, s elfoglalják a Fidesz székházának az udvarát. A kamera körbejár, látjuk a nem éppen szimpatikus arcokat, aztán megszólal az egyik spontánul egybegyűlt civil, egy bizonyos Turai Eszter. Öntudatos hölgy. A neve ismerős. Beütöm a keresőbe hölgyünk nevét, s kiderül, nem tévedtem: a Hallgatói Hálózat nevű társulat aktivistája Eszterünk.
Aztán azt mutatja a film, hogy megérkeznek a rend őrei, s kevéske idő múltán kivonszolnak az udvarról egy embernek látszó valamit. Ez a valami (mint később megtudom) a Csúnyazsidófejű. A filmen 02:12 és 02:14 között hallható a neve, az igazoltatáskor egy női hang mondja jól hallhatóan: Birtalan Gyula Gergő. (Azóta már kiengedték, bírságot kapott - a szerk.)
Kíváncsi lettem, méghozzá nagyon. Ki is ez a Gergő? A Facebookon beütöttem a nevét, s hamarosan megleltem emberünket. Így regisztrálta magát: Gergő Csúnyazsidófejű Birtalan (egyébként a jelző szerintem telitalálat).
Zoom
Aztán az interneten keresgéltem egy keveset, s ahogy Turai Eszter esetében, úgy most sem tévedtem: a Csúnyazsidófejű is a Hallgatói Hálózat harcosa, ezért ő is spontán módon gyűlt egybe a Fidesz-székház udvarán.
A Lendvay utcai kerítésmászás tehát a Hallgatói Hálózat műve, hiába hazudoznak össze-vissza Turaiék. Igaz, vittek magukkal egy-két hajléktalant is díszletnek, de ez a lényegen nem változtat. Egyébként ők szervezik a szombati tüntetést is – elég egy pillantást vetni Turai és a Csúnyazsidó Facebook-oldalára.
Van azonban valami, amin egy kicsit eltöprengtem. Még januárban olvastam több cikket is arról, hogy a Hallgatói Hálózat fejesei több szálon kötődnek a Fideszhez (így fogalmaztak a hírportálok). Turai Eszter papája például együtt katonáskodott Pokorni Zoltánnal, az erdélyi fölmenőkkel rendelkező Csúnyazsidófejű édesapja pedig Kövér Lászlóval, Németh Zsolttal és Tőkés Lászlóval ápolt baráti kapcsolatot a romániai rendszerváltozás idején.
Kicsi ország vagyunk, mindenki mindenkit ismer? Lehet. Én azonban egyetlen szállal sem kötődöm a Fideszhez (máshoz sem). Nem is gyűlök spontánul egybe soha.
Bistrán Demeter
Frissítés: Mint a régi szép időkben: Bencsik szervezi a pártszékház védelmét
Egyre több érdeklődő, köztük újabb tüntetők és ellentüntetők érkeztek csütörtök kora délután a Lendvay utcába a Fidesz székháza elé. Nagyjából 100-150 ember van a helyszínen.
Előbb az önmagát civil szervezetnek nevező Egységfront Mozgalom néhány tagja jött egy "Minden hatalom a népé" feliratú kétrudas zászlóval. Ők egy "Az alaptörvény nem a nép alkotmánya" feliratú transzparenst feszítettek ki a kerítésre. Csatlakozni szerettek volna a reggel óta az udvaron demonstrálókhoz, de miután beszélgettek velük, abban egyeztek meg, hogy kint maradnak az utcán.
Nem sokkal később megjelentek az ellentüntetők is, akik egy nagyméretű fekete transzparenssel érkeztek, ennek szövege: "Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved". A transzparensen jelenlegi vezető szocialista politikusok, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 választói mozgalom alapítója, Bokros Lajos EP-képviselő és Simor András volt jegybank-elnök, valamint Kádár János egykori kommunista diktátor fotója látható. A transzparensükkel előbb az utca közepén álltak meg, de onnan a rendőrök felterelték őket a járdára, így most a túlsó oldalról néznek farkasszemet a reggel óta a székház udvarán demonstrálókkal.
Bencsik András, a Békemenet egyik kezdeményezője Facebook-oldalán arra kérte a menet szimpatizánsait, hogy ha tehetik, menjenek a Fidesz székházához, amelyet "nehezen definiálható alakok" törvénytelenül blokád alá vettek. "Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni" - írta a Demokrata főszerkesztője. Szerinte arra van szükség, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a Fidesszel, ott legyenek és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben, és talán beszéljenek "az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó".
A Lendvay utcába egyébként folyamatosan érkeznek az emberek, egy részük a tüntetők pártján áll, míg másik részük a demonstrálókat szidja. A folyamatos szópárbajokat és a hangzavart tovább tetőzi, hogy a Fidesz-székház udvarát elfoglalók folyamatosan az "Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!" szlogent harsogják.
Két tüntető felmászott a székház földszinti erkélyére és kiült annak karzatára. Egyikőjük az összegyűltekhez szólt, míg a másik "Az alkotmány nem játék" transzparenst terített ki a terasz korlátjára.
2. frissítés: Már nem titkolják, hogy hahás akció az álcivilkedés
Szimpátiatüntetést szervez ma este 8 órára a Fidesz Lendvay utcai székházához a Hallgatói Hálózat (HaHa), hogy a székházba korábban bejutó demonstrálókkal tüntessenek az alaptörvény tervezett negyedik módosítása ellen.
"Szimpátiatüntetés: mindenki jöjjön 20:00-ra a Fidesz Lendvay utcai székházához (Hősök tere). Tiltakozzunk az Alaptörvény 4. módosítása ellen!" - írta Facebook-oldalán a HaHa.
3. frissítés: Egy másik példány: Rózsa Milán, a buzi "székházfoglaló" (ő is látható az Index videóján):

Ezt posztolta pár hónapja: "dr. Antal Attila egyetemi tanársegéd Politológia óra: "a házasság jobb esetben férfi és nő kapcsolata" - később elnézést kért, mert hogy egy kolléga felhívta a figyelmét ezzel egy közösséget sérthet. Ki lehetett ez a kolléga ? :)"
Fb-oldala itt.
A félreértések elkerülése végett: nem szurkolunk egyik félnek sem, s "nem a Fideszt védjük", ahogy az egyik hozzászóló vélte. Csupán, hírportál lévén, be akarjuk mutatni a szemben állókat. A Fideszt mindenki ismeri, a tüntetőket viszont nem, s ha már a nyilvánosság elé léptek, szeretnénk segíteni nekik a bemutatkozásban.
Egyébként eljöttek már a Lendvay utcából.
(Kuruc.info - MTI - HVG nyomán)
Korábban írtuk: "Spontán" kerítésmászás a Fidesz-székház előtt
Néhány tucat tüntető próbált behatolni a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházába csütörtök délelőtt.
A civil demonstrálók, akik a bejáratot védő vaskapun másztak át, akciójukat indokolva azt mondták, az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak.
Az épületbe nem jutottak be.
Az MTI tudósítójával a helyszínen lévők azt közölték, mindannyian civilek, szervezőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek egybe.
(MTI nyomán)