Letartóztattak huszonegy embert egy európai rendőrségi akcióban, amelynek célpontja egy bűnszövetkezet volt, amely Irakból Fehéroroszországon és Oroszországon keresztül csempészett migránsokat Európába - közölte csütörtökön az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol.
A hágai székhelyű szervezet közleménye szerint az őrizetbe vettek főként egyiptomi, iraki és szíriai állampolgárok voltak, 15 letartóztatásra Lengyelországban került sor.
A bűnszövetkezet Irakból Oroszországon és Fehéroroszországon keresztül csempészte be a migránsokat Európába, a fő célország Németország és az Egyesült Királyság volt. A bűnözők kizárólag áruk szállítására szolgáló járműveket használtak a csempészethez.
A rendőrségi művelet során a hatóságok járműveket, arany ékszereket, elektronikus berendezéseket, hamisított személyi okmányokat, pénztárgépeket, kábítószereket, hamisított cigarettákat és több mint 80 ezer euró készpénzt foglaltak le.
Az Europol a sajtóközleményben azt írta, hogy a migránsok 3-5 ezer euró közötti összegeket fizettek fejenként a csempészeknek. A bűnszövetkezet vezetői bizalmi (hawala) fizetési rendszer segítségével különböző országokban, köztük Németországban, Irakban, Szíriában és Törökországban található regionális irodákból bonyolították le a titkos pénzmozgásokat. A migránsok közvetlenül fizettek a "hawala-irodáknak", míg az őket szállító sofőröknek a bűnszövetkezet helyi tagjai fizettek készpénzben. A pénzmozgások vizsgálata arra utal, hogy az illegális nyereség egy részét a terrorizmus finanszírozására használták fel.
(MTI)