Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott pekingi megbeszélése során kijelentette, hogy aktív diplomáciára van szükség a két nemzet között - jelentette a Reuters hírügynökség pénteken.
A Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök által még a tavaly novemberi San Franciscó-i találkozó során kitűzött célok eléréséért "aktív diplomáciára" van szükség - jelentette ki Blinken Pekingben, zárt ajtók mögött folytatott többórás megbeszélés során.
"A mi megítélésünk szerint semmi sem helyettesítheti a szemtől szembeni diplomáciát" - közölte Blinken, hozzátéve; biztosítani akarjuk, hogy "azon területeket illetően, amelyeknél nézeteltéréseink vannak, olyan egyértelműek legyünk, amennyire csak lehetséges, legalábbis a félreértések és elszámítások elkerülésének érdekében".
Vang mindazonáltal kiemelte, hogy a kínai-amerikai kapcsolat jóllehet stabilizálódott, de "a negatív tényezők továbbra is gyarapodnak".
"A kínai-amerikai kapcsolatban számos zavar támadt. A többi közt Kína önnön fejlődéséhez való legitim jogait elnyomják, és kihívásokkal nehezítik, hogy Peking érdekei szerint cselekedhessen" - tette hozzá Vang.
A találkozót megelőzően az amerikai külügyminisztérium tisztviselői jelezték, hogy az Egyesült Államok felkészült szembeszállni azon kínai vállalatokkal, amelyek segítséget nyújtanak az orosz védelmi iparnak az utánpótlás terén az ukrajnai háborúban.
(MTI)