"A gyűlöletbeszédet használó Szaniszló Ferenc kitüntetése csalódást keltő, és ugyanúgy árnyékot vet a kormány rasszizmus elleni erőfeszítéseire, mint a Bayer Zsolttól való elhatárolódás elmulasztása" - írja az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (akinek a helyét nemrég megvásárolták, így már "csak" nyárig marad itt) is nyilatkozatot adott ki abban az ügyben, hogy a kormány kitüntetéssel díjazta Szaniszló Ferencet, az Echo TV műsorvezetőjét.
A nagykövet "mélységesen csalódást keltőnek" nevezte, hogy Magyarország kormánya állami kitüntetést adományozott Szaniszló Ferencnek, "egy olyan személynek, aki a nyilvánosság előtt gyűlöletbeszédet használt". Az Egyesült Államok szerint a kormány rasszizmus elleni pozitív lépéseire árnyékot vet olyan ember kitüntetése, aki "az intolerancia mellett áll ki, csakúgy, mint az, hogy a kormány elmulasztotta határozottan elítélni saját politikai pártja egyik alapító tagjának rasszista megjegyzéseit".
"Rendkívül sajnálatos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közlemény szerint a kormány még nem találta meg a módját annak, hogy visszavonja ezt a nyugtalanító kitüntetést" - áll a levélben.
(HVG korrigálva)
Kapcsolódó: