Mégis vonulhatnak a Nemzeti Érzelmű Motorosok vasárnap, azon a napon, amikor az Élősködők Menetét rendezik a fővárosban. Az elnevezés és az útvonal azonban más lesz.
A Nemzeti Érzelmű Motorosok eredetileg Adj gázt! néven hirdették meg a vasárnapi felvonulást, és elhaladtak volna a Dohány utcai zsinagóga mellett.
Bár a motoros felvonulás megkapta az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg az "antiszemita demonstráció" megtartását. A rendőrség nem sokkal később be is tiltotta a vonulást.
A Nemzeti Érzelmű Motorosok fellebbezését a bíróság elutasította, és jóváhagyta a rendőrségi tiltást. Erre más csoportok jelezték, hogy ennek ellenére utcára mennek az Élősködők Menete napján.
A Népszabadság megkérdezte a BRFK-t, hogy "ilyen előzmények után" mi várható vasárnap. Ez a válasz érkezett:
„A rendőrség ez idáig egy vasárnapra tervezett motoros felvonulást vett tudomásul. A Nemzeti Érzelmű Motorosok a korábbitól eltérő útvonalon, más elnevezéssel és céllal jelentettek be rendezvény megtartását, melyet a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fog.”
Jeszenszky Sándor, a motorosok vezetője elmondta, hogy a rendőrségtől ő még nem kapott hivatalos értesítést. A kérelmet „tavaszi évadnyitó” rendezvényként adták be, és a megadott útvonal nem érinti a Dohány utcai zsinagógát.
Zoom
(Nol nyomán)