Ausztriai "nemzeti" zarándoklattal emlékeznek ma - megint - a "holokauszt magyarországi áldozataira". A deportálások 69. évfordulója alkalmából Budapestről Strasshofba utaznak a résztvevők (itt ugyanis szerintük, a pályaudvar közelében álló átmenőtáborban 2000-2500 "magyar zsidó embert gyilkoltak meg"). De sajnos vissza is jönnek.
Zoom
Zoom
Lomnici(onista) Zoltán (k) beszél a "zarándokvonat" indulása előtt. Mögötte Markovics Zsolt szegedi főrabbi (b5), Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára (b7), Fekete László, Dohány utcai zsinagóga főkántora (b8)
A különvonat indulása előtt a Keleti pályaudvaron Markovics Zsolt, Szeged főrabbija köszöntötte a "zarándokokat", majd felolvasta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi levelét. Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a Magyar Katolikus Egyház, Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziós Központ igazgatója pedig a Magyarországi Református Egyház képviseletében búcsúztatja a "zarándokokat".
Zoom
Ilan Mor izraeli nagykövet elégedetten szemléli a sürgés-forgást a gyarmaton
Zoom
Ilan Mor (j2), mellette Lomnicionista, Breuer Péter újságíró (b), mögötte Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára (b2)
Zoom
Markovics Zsolt szegedi főrabbi (k) sófárt, kosszarvból készült kürtöt fúj a "zarándokvonat" indulása előtt
Az ausztriai Strasshofban, a rendező pályaudvar közelében lévő emlékműnél köszöntőt mond Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Bernard Blank, a Strasshof Bizottság elnöke, Ludwig Deltl, Strasshof polgármestere, Michael Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete és Karyn Posner-Müllen, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének közkapcsolatokért felelős tanácsosa. Emlékbeszédet tart többek közt Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója és Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete, valamint Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete.
Frissítés:
Mintegy háromszázötvenen vettek részt a "zarándoklaton". A résztvevők különvonattal indultak a budapesti Keleti pályaudvarról. Tatabánya, Komárom, Ács, Győr, Mosonmagyaróvár, illetve Hegyeshalom állomásokon további zarándokok csatlakoztak hozzájuk. Az egykori tábor közelében álló emlékműnél megemlékezést tartottak, ahol a rendezvény szónokai a "soha többé" gondolatát fogalmazták meg, és az emlékezés fontosságát hangsúlyozták.
"A kulcs a béke, az egymás iránti szeretet és a kölcsönös megértés" - fogalmazott köszöntőjében Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az esemény fővédnöke. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy "a magyar államnak és sok polgárának is volt felelőssége a deportálásokban", egyúttal megemlékezett azokról is, akik segítették az "üldözötteket".
Szita Szabolcs történész, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója hangsúlyozta: az, hogy ma emlékmű áll Strasshofban, és más ausztriai településeken is szembenéznek a történelemmel, mutatja, hogy Európa nagy utat tett meg, "még akkor is, ha (...) újra és újra megpróbálják a gyűlöletet életben tartani".
Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) volt elnöke, aki a magyarországi zsidóság "prominens képviselőjeként" vett részt a rendezvényen, a "megrázó eseményeket" felidézve azt mondta: csak a szerencsén múlott, hogy voltak, akik túlélték a strasshofi deportálásokat.
Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország bécsi nagykövete leszögezte, hogy "következetesen és közösen fel kell lépni az emberi méltóság tiszteletéért, és azért, hogy soha ne történjenek meg a múlt borzalmai".
Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete ezt az elmés gondolatot fogalmazta meg: "élünk, ezért emlékezünk, de hogy élni tudjunk, ahhoz emlékeznünk kell".
Michael Zimmermann, Ausztria budapesti nagykövete köszönetet mondott a "zarándokoknak" azért, hogy jelenlétükkel hozzájárultak az emlékezéshez. A beszédeket követően a megjelentek az emlékezés koszorúit, illetve az emlékezés köveit helyezték el az emlékművön. A megemlékezés ökumenikus istentisztelettel és verses, jeltáncos műsorral zárult, majd a "zarándokok" sajnos a délután folyamán visszaindultak a különvonattal Budapestre.
A zarándoklat az Ács Városért Társaság kezdeményezésére a Holokauszt Emlékközpont, a Mazsihisz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, valamint a keresztény egyházak részvételével szerveződött.
(MTI nyomán)