Megtalálta a bizonyítékot a paksi atomerőmű arra, hogy a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó tanácsadó cégnek tíz hónap alatt 80 millió forintot fizettek ki a 90-es évek végén. Azt azonban továbbra sem találják, hogy mire fizették ki a pénzt.
A Híradó a cég vezérigazgatóját, Gyurcsány feleségét napok óta kéri, hogy küldje el az elvégzett munka dokumentációját, de ő azt írta: ezeket kizárólag a megbízónak, vagyis az atomerőműnek adták át. A 80 millió forintot kifizették, de azt nem találják, hogy mit kapott a cég a havi 8 millió forintért - erről tájékoztatta a Híradót csütörtök délután az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Vagyis arra megvan a bizonyíték, hogy a Gyurcsány érdekeltségébe tartozó tanácsadó cég 1997-ben és 1998-ban szerződésben állt az erőművel, és a cég meg is kapott 80 millió forintot, de több mint egy hetes kutatómunka után sem került elő egyetlen anyag sem, amiből kiderül, hogy pontosan mit is csinált az Agóra Marketing Kft.
A Magyar Nemzet cikkének megjelenése után a Híradó arra kérte Dobrev Klárát, hogy küldje el az atomerőműnek nyújtott tevékenységről fennmaradt írásos dokumentációt. Gyurcsány Ferenc felesége ilyet nem küldött, de ahhoz hozzájárult, hogy az atomerőmű kiadja a dokumentumokat. Az erőmű azóta, vagyis egy hete keresi azokat az anyagokat, amelyeket a 80 milliós megbízási díjért készített nekik a tanácsadó cég, de nem találtak ilyet. Szó szerint azt írták: "Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy mindeddig semmiféle dokumentációt nem sikerült fellelni a kérdéses vállalkozás kapcsán".
Ekkor a Híradó újra megkereste a zsidó asszonyt, hogy adja oda ő az erőműnek készített dokumentumokat. Dobrev Klára azonban erre továbbra sem volt hajlandó. Mint írta: a tanácsadói szakma széles körben elfogadott és gyakorolt szabályainak megfelelően, megbízás keretében végzett munkáink anyagait kizárólag megbízóinknak adjuk, jelen esetben adtuk át. Ennél fogva nem áll módunkban Önöknek bárminemű dokumentumot (szerződés, tanulmány, stb.) átadni".
A Híradó újra az erőműhöz fordult. "Sikerült megtalálni, hogy 1997 és 1998 folyamán tíz hónapon keresztül havi 8 millió, mindösszesen 80 millió forint kifizetés történt az Altus csoporthoz tartozó Agóra Marketing Kft. részére, teljesítés azonban nem lelhető fel" - erről tájékoztatta a Híradót csütörtök délután az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Így arra már van bizonyíték, hogy kifizették a 80 millió forintot a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cégnek, de hogy mire, azt továbbra sem sikerült megtalálni.
(Híradó nyomán)
Korábban írtuk: A Magyar Nemzet információi szerint korábban a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég is több tízmilliós megrendeléseket kapott a Paksi Atomerőműtől. A Demokratikus Koalíció jelenlegi vezetője a Híradó kérdésére nem akart az ügyről beszélni. Azt mondta, kérdezzék a feleségét, mert a szóban forgó céget ő irányítja.
"Forduljon az Altus vezérigazgatójához, nyilván ő nyilatkozik az Altus nevében. Én politikus vagyok, politikáról tudok Önnek beszélni." Így felelt a Híradó kérdésre Gyurcsány, aki nem akart beszélni az érdekeltségébe tartozó egyik cég és a paksi atomerőmű között létrejött korábbi szerződésről.
A Magyar Nemzet írt arról, hogy a Gyurcsány Ferenc tulajdonába tartozó Altus csoport egyik cége havi nyolcmillió forintot vehetett fel a paksi atomerőműtől A napilap írása szerint 1997-ben és 1998-ban összesen 80 millió forintot kapott Gyurcsány Ferenc cége "tanácsadásért", és az atomerőmű "távlati céljaihoz kapcsolódó közvélemény-formáló tevékenységért."
A Híradó kíváncsi volt: vajon arra kapott-e pénzt Gyurcsány cége, hogy népszerűsítse az atomenergiát és a paksi erőmű későbbi bővítését. Az Altus tulajdonosa, Gyurcsány ekkor irányította a Híradó riporterét a vezérigazgatóhoz, azaz saját feleségéhez. A szerkesztőség kereste Gyurcsány Ferenc feleségét, kollégái azonban azt mondták külföldön van, de megpróbálják elérni, és visszahívást ígértek. Az adásig azonban a Híradó nem kapott választ.
Gyurcsány nem az első baloldali politikus, akiről kiderül, hogy az érdekeltségébe tartozó cég 2010 előtt a paksi atomerőműtől megrendelést kapott. Józsa István MSZP-s képviselő cége 2002 és 2010 között összesen több mint hat és fél milliárd forintnyi megbízást kapott a paksi erőműtől.
A Hír 24 hírportálnak adott interjúban az MSZP-s politikus azt mondta, hogy a több mint 6 és fél milliárd forintos megrendelés "csupán" évi hatszázmillió forint, majd hozzátette: "aki ért hozzá, az tudja, ez nem sok".
(MTI nyomán)