A szólásszabadság joga nem terjedhet ki a "gyűlöletbeszédre", a "gyűlöletbeszéd" elleni fellépésnek alkotmányos jogelvvé kell válnia, és külön intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy a "gyűlöletbeszéd" ellen a parlamenti vitákat is védeni lehessen - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Strassburgban, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének plenáris ülésén.
A "neonáci és szélsőséges" mozgalmakról szóló vita keretében az Európai Néppárt vezérszónokaként Németh Zsolt elmondta: az Európa Tanács kiváló fóruma annak, hogy ezt az "összeurópai szinten jelentkező problémát", a "szélsőséges pártok megerősödését" európai szinten kezeljék. Az ET - vélekedett - nagy szolgálatot tehet a tagállami tapasztalatok, a legeredményesebbnek bizonyult gyakorlati módszerek összegyűjtésével.
A fideszes politikus szerint az európai szintű fellépés alapelvévé azt kell tenni, hogy "a szélsőséges erők nem élhetnek vissza a demokratikus jogállam adta lehetőségekkel". Ennek érdekében - tette hozzá - szigorítani kell a parlamenti házszabályokat.
Hasonlóképpen el kell kerülni - folytatta Németh Zsolt -, hogy "a szélsőséges erők visszaélhessenek az egyesülési szabadsággal". Ennek érdekében indokoltnak nevezte a büntető jogszabályok kiterjesztését az úgynevezett "egyenruhás bűnözésre", ami szerinte hatékony védelmet jelenthet "a cigányság és a nemzeti kisebbségek elleni megfélemlítő törekvésekkel szemben". A "magyar" néppárti politikus hangsúlyozta azt is, hogy a szimbólumok szabad használata nem terjedhet ki a totalitárius jelképek használatára. Kívánatosnak mondta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ezzel kapcsolatban tartsa tiszteletben a tagállamokban meglévő eltérő szabályozásokat.
Szintén kitért Németh Zsolt arra, hogy jogállamban nagy hangsúlyt kell fektetni "a szélsőségesség terjedésének megelőzésére", és ebben kiemelkedő szerep hárul az oktatás és kultúra területére. A totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjai, illetőleg különféle kisebbségi kultúrák reneszánszának a támogatása hatékony eszköze lehet a "szélsőséges eszmék terjedése megakadályozásának" - mondta strassburgi beszédében a zsidóbérenc politikus.
(MTI nyomán)