Orbán Viktor mai debreceni sajtótájékoztatóján érintette a bevándorlás kérdését is. A debreceni "menekült"táborral kapcsolatban azt mondta, hogy ez nem egy menekült-, hanem egy bevándorlótábor.
Nem lehet egy országba úgy megérkezni, hogy a fogadó ország törvényeinek megsértésével kezdik az életüket, vagyis illegálisan átlépik a határt - fogalmazott, hozzátéve, hogy ez bűncselekmény. Elmondta, ma az Európai Unió olyan szabályokat kényszerít az országra, miszerint ez nem bűncselekmény. Ez elfogadhatatlan, Magyarországnak meg kell védenie a jogrendjét és meg kell védenie a határait - jelentette ki.
"Brüsszel azt akarja, hogy aki idejön, maradjon itt, sőt, még többen jöjjenek, mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, menjenek haza" - mondta a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: kedden Strassburgba utazik, ahol az Európai Parlament plenáris ülésén "Magyarország ismét napirenden van", az egyik ok a "menekült"politikával kapcsolatos magyar álláspont.
A kormányfő a "menekült"tábor bezárásának céldátumát firtató kérdésre azt mondta: ezt az "ütközetet" Brüsszelben kell megnyerni, a fennálló uniós szabályok miatt jelenleg nem lehet bezárni, így először azok megváltoztatása szükséges.
(MTI nyomán)
Frissítés: Jobbik: Orbán Viktor hiteltelen bevándorlásügyben
A miniszterelnök debreceni látogatásán tett, bevándorlókkal kapcsolatos kijelentésének lényegi elemeit már régóta szorgalmazza a Jobbik. Azt mindenesetre le kell szögeznünk, hogy álságosnak és hiteltelennek találjuk a kormányfő szavait ez ügyben - áll a párt közleményében, alább a folytatás.
Azért gondoljuk így, mert a Fidesz ötéves kormányzása alatt ebben a témában nem cselekedett akképpen, ahogy Orbán Viktor most beszélt. A szocialisták által megszüntetett határőrséget meg sem próbálták visszaállítani, a debreceni befogadóállomás zárttá tételét meg sem kísérelték. A Jobbik már évekkel ezelőtt követelte a menekülttábor elköltöztetését, és azóta is számos fórumon felszólalt a bevándorlók Debrecen városában történő szabad mozgásának korlátozása mellett.
Felszólítjuk a kormányt, hogy a miniszterelnök szavainak megfelelően cselekedjen bevándorlásügyben és a Jobbik évek óta hangoztatott törekvéseit mielőbb valósítsa meg! A határőrség visszaállítása és a debreceni menekülttábor zárttá nyilvánításának kell lennie az első két lépésnek, amivel ez a probléma gyorsan és eredményesen kezelhető - szögezi le Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke.