Felvetődött a kormányban a honvédség részvétele is a migrációs helyzet kezelésében – értesült kormányközeli forrásokból a Magyar Nemzet.
Zoom
Információik alapján a kabinet mérlegelte ezt a lehetőséget, amelyhez akár az alaptörvény módosítására is szükség lehet. A lap által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó szakértők szerint nem egyértelmű, hogy békeidőben a honvédséget be lehet-e vetni ilyen feladatra, vagy szükség van-e az alaptörvény módosítására. Az alaptörvény szövege szerint ugyanis Magyar Honvédség feladatai közé tartozik a határaink katonai védelme. A migrációs helyzet ugyanakkor nem egyértelműen katonai beavatkozást igényel (mi ezt persze nem így látjuk - a szerk.). Egy másik vélemény az, hogy kétharmados parlamenti döntés is elég lehet a honvédség itthoni bevetéséhez rendkívüli állapot vagy szükségállapot elrendelése nélkül.
A Jobbik éppen tegnap vetette fel gyakorlatilag ugyanezt. Volner János, a párt alelnöke arra hivatkozott, hogy az egyre erőszakosabbá váló illegális bevándorlókkal szemben kell megvédeni a határt, és attól tartanak, a rendőrség kevés a hatékony fellépéshez. Az ellenzéki politikus is arra hivatkozott, hogy az alaptörvény kétharmados felhatalmazás esetén szükséghelyzetben lehetővé teszi a honvédség bevetését Magyarország területén, és ez nem jelent rendkívüli állapotot.
Nem is lenne Európában példa nélküli a hadsereg bevetése a határokon. Macedóniában a múlt héten rendkívüli állapotot rendeltek el, hogy fegyveres erővel védeni tudják a görög–macedón határt, igaz, ott nem jártak túl nagy sikerrel. Több ezer migráns áttörte a kordont hét végén, azóta pedig látszólag gond nélkül engedik át ismét a hatóságok a Görögországból érkező menekülteket Macedónia területére. Még pótlólagos vasúti kocsikat és buszokat is forgalomba állítottak, hogy felgyorsítsák a migránsok áthaladását az országon. A bevándorlók Macedóniából Szerbiába mennek. Csak vasárnapra virradóan hétezernél is többen érkeztek az ország déli részére. Többségük pedig várhatóan hazánk felé veszi az irányt, hogy bejusson az Európai Unióba. Az elmúlt időszakban már naponta ezernél is több illegális bevándorló érkezett hozzánk, most viszont feltehetőleg azzal kell számolni, hogy rövid idő alatt – akár egy-két napon belül – ez a több ezer ember érkezik meg a magyar határra. A lap kereste a Belügyminisztériumot annak kapcsán, hogy készülnek-e külön a várható rohamra, ám lapzártáig nem kaptak választ.
(MNO)
Tuzson Bence még zavaros javaslatnak nevezte:
Frissítés: a kormányszóvivő nem cáfolta a "zavaros javaslat" magukévá tételét:
Korábban írtuk: