Rongyokat csavartak a szögesdrót köré, és megpróbálták kiszakítani azt a helyéről a "menekültek" Röszkénél szerdán késő délelőtt - derül ki az ATV tudósításából.
Zoom
A kerítést két-három migráns rángatta intenzíven (egyikük Che Guevara-s sapkában), egyikük a rendőrök felé kiabált. A Röszkéről bejelentkező M1-tudósító is azt mondta, hogy skandálást, kiabálást lehetett hallani a határ túloldaláról.
A feldühödött tömeggel teljesen beöltözött rohamrendőrök néztek farkasszemet. Igen tikkasztó a hőség, és nem nagyon van vizük az áteresztő pontnál várakozó migránsoknak - közölte a helyszíni tudósító.
Később egy "menekült" csillapítani kezdte a kedélyeket, majd ultimátumot adott a rendőröknek: ha 1-ig nem engedik be őket, akcióba lépnek, de nem tudni, ez mit takar.
A La Repubblica arról számolt be, hogy kődobálás is volt.
Közben a szerb hatóságok az ENSZ-szel egyetértésben több menekültek visszavittek a magyarkanizsai táborba.
Frissítés: lejárt az ultimátum
Az "akció" egyelőre annyiból áll, hogy ugrálnak és kiabálnak a kerítés tövében. Néhányan palackokkal verik a kerítést, mások táblát tartanak a magasba az új röszkei határátkelőnél.
Így próbálták meg kiszakítani a kerítést:
Ultimátumadás:
2. frissítés: egy kis pihenő két tombolás között
Magyar gazdától élelmet lopni a lehető legeuropéerebb eljárás.
Zoom
3. frissítés: végre hoztak egy vízágyút
Erőteljes skandálásba kezdtek a szerb oldalon ragadt migránsok Röszkénél. Az "Open, open!" szavakat kiabálják, miközben egyre közelebb mennek a kétsoros rendőri sorfalhoz. Úgy tűnik, valami készülődik. A zömében fiatal férfiakból álló közel 200 fős tömeg egyre agresszívabban küzd, hogy átjusson Magyarországra.
Közben a Horgos-Röszke határátkelőhöz egy vízágyú érkezett. Most farkasszemet néz egymással a közel 200 fős tömeg, a rendőrsorfal és a vízagyú.
Rendőrségi helikopter is köröz a határátkelőnél, a vízágyú elé pedig felsorakoztak három sorban rohamrendőrök. A tömeg nem csitul, folyamatos a kiabálás, taposlás, fütyülés.
4. frissítés: egy kis könnygáz
A magyar rendfenntartók könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat eltorlaszoló kapun. A magyar rendfenntartók vízágyúkat helyeztek el a kapu előtt. A migránsok "Kinyitni, kinyitni!" felkiáltásokkal igyekeznek őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat - jelentette MTI.
5. megérkezett a TEK is
Már TEK-esek és páncélozott gépjárművek is érkeztek az úgynevezett senki földjére, és egyre több a készenléti rendőr és mentő a helyszínen. Szinte borítékolható, hogy valami történni fog.
7. Allah Akbar és oszlatás
Könnygázt vetettek be a rendőrök a horgosi átkelőnél, nem sokkal később megkezdték az oszlatást. A rendőrök vízágyút és könnygázt is bevetettek, az utóbbiból az ATV helyszíni tudósítója is kapott.
100-150 méterrel hátrább tolták a tömeget, akik folyamatosan dobálják a rendőröket.
"Allah Akbar" kiáltozás a tömegből, dobozok, üvegek, kövek repkednek a levegőben.
Élő közvetítés továbbra is itt.
8. frissítés: nem ért véget a roham
A rendőröknek - könnygázgránátok és vízágyú segítségével - sikerült 100-150 méterrel hátrébb tolni a tömeget, azonban egy pár tucat főből álló radikálisabb keménymag ismét előrenyomult, és kövekkel dobálja a rendőröket.
9. frissítés: így dobálják a rendőröket
Az M1 tudósítója szerint egy nagyjából 300 emberből álló kemény mag folyamatosan agresszívan lép fel a magyar rendőrök ellen: vizes palackokkal, égő fáklyákkal dobálják a rendőröket.
10. frissítés: üzlet tetejéről is dobálnak
Nagyjából féltucat migráns felmászott a határátkelőtől pár méterre található duty free shop tetejére, onnan dobálják a határ másik oldalán álló a rendőröket. Közben ismeretlen eredetű sötét füst terjeng a helyszínen, valamit felgyújthattak.
11. frissítés: további helyszíni videók:
12. frissítés: rendőrök sértültek meg, mentőhöz kísértek egy TEK-est
Gumiabroncsokat gyújtottak fel a migránsok a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőnél szerda délután a magyar rendőrökkel való összetűzések részeként, a határátkelőt sűrű, fekete füst borítja.
Zoom
Több rendőr is megsérült a röszkei határnál, miután a szegény menekültek kövekkel, botokkal és vizes palackokkal dobálták meg őket.
Zoom
Az MTI Röszkén tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a TEK egyik munkatársát egy mentőautóhoz kísérték. A rendőrök időről időre könnygázgránátokat dobnak a tömeg felé, akik erre menekülni kezdenek Szerbia irányába, ám amikor a könnygázfelhő kissé eloszlik, újabb és újabb rohamra indulnak a magyar határ ellen. Eközben Allah akbaroznak.
A határt rohamozók vízzel átitatott kendőkkel védekeznek a könnygáz hatása ellen.
13. frissítés: áttörték a kaput
A migránsok áttörték a kaput a szerb-magyar határ szerbiai részén, Horgos 2-nél, és áramlanak be a magyar területre, miközben a rendőrkordon hátrébb húzódott - jelenti az MTI.
14. frissítés: a rendőrök visszaszorították a kaput áttörő hordát
Szijjártó: bűncselekményt követtek el azok a bevándorlók, akik bedöntötték a kerítést a határon. A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem menekültválságról van szó, amit az is bizonyít, hogy a magyar rendőrökre támadó embereket senki nem üldözi, hiszen például a szerb rendőrség sem tett semmit, amióta - mintegy két órája - elkezdődött a támadás. Minderről Szijjártó az M1 csarornán beszélt.
Gumilövedékes egység tart a határhoz
A szerb hatóságok magukra hagyták magyar kollégáikat – közölte fél 5 körül a Hír TV röszkei tudósítója. Nem intézkednek a pattanásig feszült helyzetben. Gumilövedékes rendőri erők tartanak a kritikus határszakaszra a Hír TV információi szerint.
Ha kell, Horvátországnál is kerítést épít a kormány, amennyiben kiderül, hogy a szerb határra épített kerítés miatt a horvát-magyar határ felé tolódik az illegális bevándorlás, mondta Szijjártó Péter.
Gyerekeket is dobáltak
Az ATV híradós munkatársa arról számolt be, hogy az összecsapások során a migránsok két gyereket is átdobtak a kerítésen, akiket most mentősök ápolják.
Folyamatos frissítés:
M1-es bejelentkezés az áttörésről és a visszaszorításról (4:44-től), a sajtósokat is támadják - kaptak a könnygázból a magyaroknak nem segítő rác rendőrök is:
16. könnygázzal és vízágyúval próbálják távoltartani a vadakat:
A támadók közül is megsérültek páran:
Amint hírül adtuk, a rendőrök visszaszorították a kaput áttörő kontinensfoglalókat. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a migránsok mintegy ezer fős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. Nem sokkal később egy körülbelül ötven fős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé. A magyar rendőrök vízágyút és könnygázt vetnek be.
Közben Szijjártó segítséget kért Szerbiától.
Kovács Zoltán: felfegyverkezett bevándorlók
"A világsajtó is láthatja, hogy nem békés menekültekről van szó, agresszív, felfegyverkezett bevándorlók ostromolták meg a magyar határt" – mondta Röszkén a kormányszóvivő.
100 "menekültet" láttak el a mentők
Nagyjából száz "menekültet" láttak el a mentők, többségük a könnygáz miatt kért segítséget. Ketten oxigént is kaptak.
Harminc napra lezárják a határt Röszkénél
Harminc napra lezárják a röszkei határátkelőket - jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter Pintér Sándor belügyminiszter döntése nyomán. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ismételten kérte szerb kollégáját, hogy a szerb rendőrök is tegyenek a dühöngő migránsok megfékezéséért.
2006 szemkilövetői szerint most bezzeg "aránytalan" a rendőri fellépés
A Demokratikus Koalíció aránytalannak tartja a menekültekkel szembeni rendőri fellépést Röszkénél. Vadai Ágnes, az ellenzéki párt alelnöke közleményében azt követelte, hogy "tucatnyi valóban erőszakos menekült" miatt a rendőrök ne támadjanak könnygázzal ártatlan nőkre és gyermekekre. A politikus az eseményeket "embertelen kormányzati politika mára beérett gyümölcseként" jellemezte.
Húsz magyar rendőr sérült meg
Nem engednek a menekültek ultimátumának a magyar hatóságok - mondta Bakondi György. A miniszterelnöki főtanácsadó Röszkén beszélt erről. A "menekültek" közölték, hogy vagy beengedik őket a magyar rendőrök, vagy bedöntik a kerítést. Ezek után indult a támadás, amelyben eddig 20 magyar rendőr sérült meg.
Képgaléria:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Hírösszefoglalók:
Nem viccelünk: a rácok a támadókat mosdatják, és tiltakoznak a vízágyúhasználat ellen
A szerb kormány egyik tagja a "leghatározottabban" tiltakozott szerdán amiatt, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be az agresszívvé vált migránsok ellen a két ország közös határán.
Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter Horgoson, élőben nyilatkozott a szerb állami televíziónak, és kijelentette, hogy Magyarországnak ehhez nincs joga.
A vízágyú hatása "átért a határvonalon, ilyet egy államnak sincs joga tennie, ezért a leghatározottabban tiltakozom ellene" - mondta a migrációs ügyek kezelésével megbízott politikus, aki tájékozódni ment Horgosra, és segélyt is vitt magával.
Szerinte a migránsok csalódottsága érthető, miután Magyarország lezárta a határt.
Akcióba lépett a TEK
Az ATV híradós munkatársa arról számolt be a helyszínről, hogy patthelyzet alakult ki, mert a rendőrök nem engedtek a migránsok nyomásának, ezért ők egyre-másra erőszakos akcióba léptek. A TEK végül megelégelte a csiki-csuki helyzetet, és kinyitotta a határzárat, hogy V-alakban beengedje a lázongó tömeget. Miután a a migránsok taps közepette megindultak, összecsaptak a TEK-esekkel. Az akcióban sokan megsérültek, rendőrök és migránsok egyaránt.
Jobbik: elképesztő a szerb hatóságok tétlensége
Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője az MTI-nek a határ röszkei oldaláról szerda délután telefonon nyilatkozva azt mondta: a magyar rendőrség - nagyon helyesen - nem megy át szerb területre, viszont "az ostromlók mintha ki lennének okosítva arról, hogy hány métert mozoghatnak". Bírálta, hogy a migránsok dobálják a rendőröket, gyújtogatnak, saját gyermekeiket használják pajzsként. A jobbikos politikus azt mondta: tapasztalatai szerint mind a rendőrség, mind a Terrorelhárítási Központ nagyon higgadtan és korrektül jár el a magyar határ védelmében, de "Szerbiát lassan elő kellene venni", mert döbbenetes, amit szerb területről tehetnek. Fordított esetben ilyen nem történhetne meg - vélekedett.
Megjelentek a szerb rendőrök
Az RT élőadásából az derült ki, hogy az úgynevezett senki földjén megjelentek a szerb rendőrök, akik elkezdték csitítatani a migránsokat. Szijjártó Péter miniszter telefonon az ATV Startvonalban azt mondta, hogy ebben a helyzetben csak a szerb rendőrök tudnak érdemben fellépni.
Orbán: kerítés épül a horvát határon
A miniszterelnök külföldi lapoknak nyilatkozva arról beszélt, hogy a horvát határon is kerítést építenek.
Aki támad, azon nem segítenek
Aki át akar törni a határon, és köveket dobál, támad, azt nem fogják segíteni abból a csaknem 200 millió forintból, amit a kormány karitatív szervezeteken keresztül a szerb oldalon várakozó menekültek megsegítésére adott - derült ki Soltész Miklós államtitkár szavaiból az M1-en.
Egy hatéves lányt dobtak át
Időközben kiderült, hogy a határátkelőhelynél a menekültek által a kerítésen átdobott két gyerek közül az egyik egy hatéves kislány volt - hangzott el az M1-en.
Már 150 sérültről beszél az M1
A tudósító szerint mintegy 150 "menekült" sérülhetett meg az összecsapásban a szerbiai oldalon.
Törések, zúzódások és a könnygáz okozta sérülések miatt látták el őket.
További képek:
Zoom
Zoom
Zoom
Haraszty Gyula: a zsidók is megihatják a levét annak, hogy ránk szabadították a hordát:
Egyelőre nyugalom van Horgosnál
Nyugalom van a régi horgosi határnál, a támadók hátrébb vonultak oda, ahol tegnap lesátraztak. Egy-két "menekült" néz csak farkasszemet a határ túloldalán álló több száz magyar rendőrrrel.
Kenyér és víz érkezett, verekszenek érte
Két kamionnal kenyeret és vizet hoztak az ostromlóknak a szerbek a horgosi határátkelőhöz, ezért óriási tülekedés és verekedés alakult ki.
Jellemző: az ENSZ-főtitkár nem a csürhe támadását, hanem a rendőrök fellépését ítélte el
Az ENSZ főtitkára elítélte, hogy "a migránsok ellen a magyar rendőrség könnygázt használt Röszkénél".
"Sokkoló volt látni, hogy bánnak ezekkel a menekültekkel" - mondta Ban Kimun a magyar hatóságok fellépéséről.
„Ez elfogadhatatlan” — tette hozzá a főtitkár a BBC híradása szerint.
Rendőrségi közlemény 18 óra 47 perckor:
A rendőrök tartják az államhatárt és uralják a helyzetet.
Továbbra is rendőrök alkotnak élő kerítést a Röszke II. közúti határátkelőhelyen, ahol 2015. szeptember 16-án a magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott agresszív tömeg kövekkel, fadarabokkal, palackokkal, égő ronggyal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket. A támadókat a rendőrök minden esetben visszaszorították.
A Röszke II. közúti határátkelőhelyen bekövetkezett, a Magyarországra betörni szándékozó tömeg jogellenes cselekménye közben 14 rendőr is megsérült a bevándorlók által használt gázspraytől és a rendőrök felé dobált tárgyaktól.
A rendőrség továbbra is megerősített erőkkel, az arányosság elvét szem előtt tartva fékezi meg a támadókat, védi a magyar államhatár és az Európai Unió külső határát. A magyar rendőrség továbbra is tiszteletben tartja az államhatárra vonatkozó hazai és nemzetközi előírásokat.
Zoom
Zoom
M1: terroristát fogtak
A migránsok között elfogtak egy azonosított terroristát Röszkén - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről szerda kora este, hangsúlyozva, hogy ezt az információt hivatalosan senki nem erősítette meg. A tudósító beszámolója szerint az elfogott személyt minden bizonnyal a magyar rendőröket dobáló tömegben azonosították, és onnan emelték ki. A kihallgatása megkezdődött - tette hozzá.
Rendőri erősítést küld Szerbia a magyar határhoz, hogy humánusak és tiszteletteljesek legyenek
Rendőri erősítést küld a magyar határhoz, hogy távolabb tereljék a menekülteket a határkerítéstől - közölte Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.
A szerb rendőröket azért vezényelték a határra, hogy megakadályozzák a "menekültek" támadásait a magyar rendőrök ellen, és "humánus, tiszteletteljes módon elválasszák őket a kerítéstől és a magyar rendőrségtől" - tudatta Stefanovic közleményében.
Bakondiék sajtótájékoztatója:
Hírösszefoglaló:
Feszült csend a határon
Vihar előtti csend honol a Röszke-Horgos határátkelőnél. Ennek talán az lehet az oka, hogy a migránsok mérsékeltebb csoportja elkezdte csitítani az agresszívabbakat. De hogy ez a nyugalom mennyire marad tartós, azt a helyszínről sem lehet megítélni.
"Könyörületesség"
Azt is mondta az ENSZ idióta főtitkára (nyilatkozatát lásd feljebb), hogy "a migránsok háború elől menekülnek, ezért könyörületesnek kell lenni velük". Hozzátette, "sokkolták" őt azok a képek, amelyek a ma késő délutáni eseményekről készültek. (Persze nem a támadásra, hanem a határ védelmére célzott.)
Vacsoráznak - és erőt gyűjtenek
A határkerítéstől távolabb több mint ezer bevándorló van Horgosnál, többen, mint tegnap. A hangulat egyelőre nyugodt, a szerb rendőrök vizet és ennivalót osztogatnak az ostromlóknak, mindenki vacsorázik. És talán készül az újabb rohamra.
Részleges határzár csütörtök 0 órától
Részleges határzárat rendelt el a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöktől - közölte szerdán közleményben a Belügyminisztérium. A tájékoztatás szerint a részleges határzárról a közbiztonság védelme érdekében döntött a miniszter. A BM közleménye szerint a részleges határzár csütörtök 0 órakor lép életbe, és 30 napig tart. A részleges határzár időtartama alatt a Magyarország és Szerbia közötti határszakaszon Magyarország államhatára nem léphető át.
Mózeskosárral provokáltak a könyörületességre vágyók
Egy röszkei szemtanú beszámolója szerint a rendőröket ért támadás során migránsok egy csoportja váratlanul egy letakart mózeskosarat vitt a határzár kapujához, amit letettek a rendőrök elé, majd elszaladtak. A forrás azt mondja, az akció egyértelmű provokáció volt, mivel a rendőrök nem tudhatták, hogy mit tartalmaz a kosár, az elfutó migránsok pedig azt akarták sejtetni, hogy akár bomba is lehet benne. Az ATV-t az eseményről értesítő tanú szerint a migránsok éles lövések eldördülését akarták ezzel kiprovokálni.
Fenntartjuk a határzárat
Kovács Zoltán kormányszóvivő azt nyilatkozta az M1-nek, hogy a rendőrök a mai napon megakadályozták, hogy "erőszakos menekültek" lépjék át a határt Röszkénél. Úgy gondolja, magyarázatra szorul, hogy a szerb rendőrség nem avatkozott közbe. Hozzátette, hogy a legmegrázóbb jelenet az volt, amikor a tömeg gyerekeket használt élő pajzsként, és természetesen folytatódik a határlezárás.
Boltot is kifosztottak az ENSZ-főtitkár kedvencei - az elfogott "terroristát" nem korábbi cselekmények, hanem a mostani támadás miatt kapcsolták le
Szijjártó: felháborító az ENSZ-főtitkár nyilatkozata
A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ-főtitkár nyilatkozata a magyarországi helyzetről "bizarr és felháborító", Ban Ki Mun nem a valós tények alapján foglalt állást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai közleménye szerint Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kiemelte: agresszív bevándorlók támadtak magyar rendőrökre, akik közül tizennégyen megsérültek. "A rendőrök pajzsaikkal védték azt az anyát és egyéves gyermekét, akiket az agresszív tömeg magával sodort. Sajnálom, hogy az ENSZ főtitkára nem a valós tények alapján foglalt állást" - fogalmazott a miniszter.
Úgy tűnik, nyugovóra tér az ostromló sereg - közben épül az újabb kerítés
Előkerültek a szerb rendőrök is
Szerb rendőrök sorfalat állnak a horgosi kerítéstől körülbelül 100 méterre, a Duty Free Shopnál. Nem engednek be senkit, aki bevándorlónak tűnik, csak a sajtót.
A határ túloldalán teljes testpáncélos magyar rohamrendőrök állnak pajzsokkal, félkör alakban egy vízágyú körül. Mielőtt a szerb sorfal felállt, több bevándorló a magyar rendőröket kérdezgette, hogyan tudna tovább menni Nyugatra.
Újabb idióta ENSZ-esek
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) "megdöbbenését" fejezte ki szerdán amiatt, hogy Magyarország visszafordítja a "menekülteket", és vízágyúval, könnygázzal akadályozza bejutásukat az Európai Unióba. Az UNHCR számára "rendkívül megdöbbentő és elszomorító" látni, hogy vízágyúval és könnygázzal akadályozzák meg szíriai "menekültek" bejutását az Európai Unióba, köztük gyermekes családokat, amelyek már olyan sokat szenvedtek - hangzik a szervezet nyilatkozata.
António Guterres főbiztos arra kéri a magyar hatóságokat, hogy biztosítsanak akadálytalan bejutást az embereknek, mivel "a háború és üldözés elől menekülnek". Ellentmond az UNHCR ajánlásainak az a magyar politika, hogy visszaküldik Szerbiába a menekülteket, noha Szerbia nem képes megbirkózni a jelenleg beáramló, nemzetközi védelemre szoruló emberek tömegével.
A rendőrsorfal mögött a megrongált kerítésen dolgoznak
Kiderült, hogy azért vonult előrébb a magyar rendőrsorfal, mert mögöttük elkezdték helyreállítani a délután a "háború és üldözés elől menekülők" által megrongált kerítést.
Zoom
Terrorcselekmények a magyar határnál - a Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleménye
Ma délutántól Röszkénél hazánkat, határvédelmi létesítményeinket és a határainkat védő rendőröket, honvédeket ostrom alá vették magukat "menekült"-nek nevező bevándorlók. Szervezetten és tömegesen támadnak, felfegyverkezve, több esetben asszonyokat és gyerekeket élő pajzsként használva, követelve a hazánkba való ellenőrzés nélküli belépést. Aki ilyen erőszakkal akarja rákényszeríteni a magyar állami szerveket a határ megnyitására, az terrorcselekményt követ el.
Zoom
Egyértelművé tették: itt nem menekültstátusra jogosult, kiszolgáltatott emberekről van szó, hanem bűncselekményekkel, önkényes támadással van dolgunk, amelyek részei lehetnek egy, Európa megszállását célzó hadműveletnek. Aggályos, hogy a szerb rendvédelmi szervek tétlenül szemlélik a határnál tömegesen elkövetett bűncselekményeket, amelyek a magyarok biztonságát is fenyegetik határon innen és túl. Mindez előkészítettnek és szervezettnek látszik, az ellenséges hangú nemzetközi sajtó torzítva tudósít, a liberális "jogvédők" pedig indokolatlanul rendőrállami eszközökről beszélnek.
Ebben a jogos önvédelmi helyzetben kötelességünk hazánk és a magyarok jogainak védelme.
Ehhez nélkülözhetetlen az államhatár védelme, ezért támogatjuk az ezt szolgáló kormányzati erőfeszítéseket a törvényes rendet és a polgárok biztonságát fenyegető támadássorozat, illetve az illegális migráció ellen.
CSÜTÖRTÖKI FRISSÍTÉSEK
Nyugalom és új kerítés
Csütörtök reggel nyugalom volt a horgosi átkelőnél, Röszkére pedig megérkeztek az új kerítés elemei - közölte reggel 6 órakor a köztévé.
Reggel "csend és nyugalom" volt a horgosi átkelőnél, ébrendeztek a menekültek, nem volt annyira hideg éjjel, de sokan tüzet gyújtottak - jelentette a helyszínről a köztévé tudósítója. Vannak szerb rendőrök, de "semmit nem csinálnak" és ha történne is valami, nem avatkoznak be, arra kaptak utasítást, hogy erőszakot ne alkalmazzanak - tette hozzá.
Röszkére eközben megérkeztek az új kerítés elemei, az átkelőnél egy óriási vaslapot is beépítenek, a tetejére is drót kerül - közölte egy másik tudósító. Szerinte a szerda délutánihoz hasonló csapatmozgások éjszaka ott nem történtek, bár a délutáni csapatokból sok rendőrt tartalékba helyeztek, a Röszke és Tompa közötti határszakaszon pedig több helyen is megrongálták a kerítést, többször is intézkedniük is kellett.
A határzárat egyébként már szerdán elkezdték megerősíteni.
Tegnap késő este még háborúról beszéltek
"This is terrorism, this is war", vagyis "Ez terrorizmus, ez háború" feliratot tartottak néhányan a röszkei határnál felsorakozott kamerák elé.
A magyarok tízezreit kiirtó rácok szerint "nem európai" bánásmód a határvédelem
Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerdán azzal vádolta Magyarországot, hogy "brutális" és "nem európai" módon bánik a migránsokkal a két ország határán, és az Európai Unió közbelépését sürgette.
A szerb kormányfő felszólította Magyarországot, hogy többet ne lőjön be könnygázt a szerb állam területére, és azt mondta, hogy a kérdést John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatandó szerdai tárgyalásai során is napirendre akarja tűzni.
Szijjártó Péter közlése szerint a röszkei határátkelőhelynél a magyar rendőröket brutális támadás érte Szerbia területéről - reagált a német védelmi miniszter és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szavaira a magyar külügyminiszter.
Természetes, hogy a magyar rendőrök megvédték magukat és megvédték Magyarország területét - tette hozzá. Ha a szerb rendőrség megakadályozta volna a magyar rendőrök ellen indított támadást, nem került volna sor az erőszakos eseményekre - jelentette ki.
ORFK-közlemény:
"A Röszke II. közúti határátkelőhelyen a rendőrök a részükre biztosított ételből és italból adtak azoknak a személyeknek, főként gyermekeknek, nőknek, akik a 2015. szeptember 16-án a magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott, agresszívvé vált tömeg támadását követően Magyarország területén rekedtek. Őket a rendőrök visszakísérik a szerb oldalon tartózkodó családtagjaikhoz."
Az N1TV tegnapi felvételei:
Az N1TV stábja a kerítés túloldalán rögzítette a migránsok összecsapását a rohamrendőrökkel és a TEK-kel. A bevándorlók visszadobott könnygázgránáttal, kövekkel, téglákkal támadták a magyar határt védő hatóságot. A zavargásban több mint 10 rendőr sérült meg.
(Kuruc.info - ATV - MTI - M1 - Origó - Index - HVG nyomán)
/Frissítés lezárva./