Az Országgyűlés október 11-i ülésnapján 102 igen szavazattal, 33 nem és 33 tartózkodás mellett elfogadta azt az országgyűlési határozatot, amely az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Kanada között az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (CETA) aláírásával kapcsolatos álláspontot tartalmazza.
A kormány által beterjesztett eredeti javaslatot a törvényalkotási bizottság javaslatára módosította a parlament: nem hagyta jóvá, hogy a CETA tagállami hatáskörbe tartozó rendelkezéseit ideiglenesen alkalmazzák.
Azt, hogy az egyezmény megfelel-e a korábban rögzített követelményeknek (nem veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszerbiztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá nem tartalmaz antidemokratikus vitarendezési eljárást), az Országgyűlés külön eljárásban vizsgálja meg.
Kezelte az Európai Bizottság a „magyar érzékenységeket” a Kanada és az unió között szabadkereskedelmi egyezményben (CETA) – jelentette ki még a határozathozatal előtt a parlamentben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Nem veszélyezteti semmilyen módon a GMO-mentességünket, továbbá a baromfihús és a tojás kikerült a liberalizáció hatálya alól, a csemegekukorica esetében a vámok megmaradnak, illetve a téliszalámi és tokaji eredetmegjelölés védett marad.
A tárcavezető szerint egyre bővül a világban a szabadkereskedelmi megállapodások rendszere, ezért "a versenyképesség romlásához vezet", ha Európa ebből a folyamatból kimarad. Szijjártó Péter szerint jelenleg az EU versenyhátrányban van a kanadai piacon, ami a CETA aláírásával megszűnhet.
A miniszter korábban közölte, a magyar parlamenti álláspontot fogja képviselni a kormány október 18-án, amikor Brüsszelben végleges választ kell adni, támogatja-e az ország az egyezményt. Néhány napja a Visegrádi Négyek agrárkamarái jelezték, nem támogatják a CETA-t. Az EU és az Amerikai Egyesült Államok között előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) kapcsán pedig szorgalmazzák, hogy az Európai Unió zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból.
(MTI - NAK nyomán)