Simicska Lajos tartalmi viták miatt lemondta a Reuters hírügynökségnek hétfőn adott interjúját. Az egyre aktívabb politikai szerepet vállaló milliárdos a 24.hu-nak azt mondta, hogy a hírügynökség újságírójával folytatott kétórás beszélgetés során számos kemény állítást tett a magyar politikai helyzetről, de Londonban a jóváhagyott interjút olyan mértékben „cenzúrázták”, hogy végül elállt a lehetőségtől.
Zoom
– Egy időjárás-jelentést mi értelme lehozni? – érzékeltette a helyzetet Simicska.
Elmondta: az egyik legfontosabb rész, ami kimaradt az interjúból, az volt, amelyben egy 2014-ben Orbán Viktorral folytatott beszélgetéséről számolt be.
Simicska felidézte, hogy a három évvel ezelőtti országgyűlési választás éjszakáján felhívta a miniszterelnök. A kétharmados győzelem után gratuláltak egymásnak, majd másnapra megbeszéltek egy találkozót. Orbán azért ment a milliárdos lakására, hogy átbeszéljék a következő négy évre vonatkozó elképzeléseiket.
Orbán a beszélgetés során felvázolt egy komplett médiaprogramot médiaadóstól, mindenestül – jelentette ki Simicska. A milliárdos állítása szerint Orbán ekkor bedobta azt is, hogy “meg akarja vásárolni az RTL Klubot”, hogy aztán meg tudja szüntetni.
– Hüledeztem, hogy miket mond, és próbáltam vele megértetni, hogy így ez nem fog menni.
Simicska szerint Orbán konkrétan megkérdezte tőle, hogy szerinte mennyibe kerülne a csatorna megvétele.
Mondtam, hogy nem tudom, de ránézésre legalább 300 millió euró, 100 milliárd forint lenne. Erre azt mondta: “Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom.”
Egy héttel később, egy újabb személyes találkozón Simicska az egyre erősödő orosz kapcsolatra utalva leszögezte, hogy ebben az akcióban nem akar részt venni, vállalhatatlannak tartja.
– Lehet oligarcházni, milliárdosozni, attól még nekem is vannak elveim, ha belementem volna, apám megfordult volna a sírjában. Én nem maffiaalvezérnek és hazaárulónak szerződtem.
Simicska szerint ez volt az a pont, ahol megtörtént Orbán Viktor és közte a szakítás.