A Fidesz frakcióvezetője szerint a hétvégén a Soros-párti szervezetek jelentős megmozdulást szerveztek a fővárosban egy abszurd ügyben. Semmilyen egyetemet nem zárnak be, semmi sem fenyegeti a tan-, az oktatási és a kutatási szabadságot – hangsúlyozta Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában.

Véleménye szerint más volt a megmozdulás oka, az, hogy ha a migrációs ügyben a magyar kormány törekvései érvényesülnek, akkor “lőttek” a migrációs biznisznek. A migrációs bizniszre példaként a bangladesi fiatalok ügyében hozott ítéletet hozta fel: a Soros György által támogatott szervezet fordult a bírósághoz, egy Soros György által finanszírozott szervezet volt a szakértő a tárgyaláson és a bíró egy Soros György által finanszírozott szervezet tiszteletbeli elnöke volt, akinek a Soros-féle egyetemen van állása.
Frissítés: Soros rektora: "A CEU létét nem veszélyezteti semmi"
Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást – írja a diákoknak és a tanároknak a CEU rektora és helyettese. Az egyetem polgárainak írt levélből kiderül: Soros elkötelezett projektje mellett, és az intézménye bázisa marad a magyar fővárosban.
A HVG megszerezte azt a levelet, amelyet hétfőn küldött ki Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora, valamint Liviu Matei rektorhelyettes az egyetem diákjainak, tanárainak, kutatóinak, munkatársainak. Ebben először is megköszönik mindenkinek "azt a méltóságot, eltökéltséget, fegyelmet és hatékonyságot, amelyet az egyetemünk számára emberpróbáló időkben mutatott".
Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a CEU létét nem veszélyezteti semmi – jelentik ki a levélben.
"Politikai fenyegetéssel nézünk szembe, de az egyetem minden körülmények között folytatja működését" – teszik hozzá a nyilvánvalót.
Zoom
George Soros és rektora
Ennek ellenére máris "jogi akciókkal" fenyegetnek
A mai egy különleges jelentőségű nap, mivel hamarosan megtudjuk, miként döntött a törvényről Áder János – írja az egyetem rektora, és ismerteti a címzettekkel, mik között választhat a magyar jog szerint a köztársasági elnök. "A döntéstől függően azonnal kidolgozott jogi akcióba kezdünk Magyarországon és Európában, amellyel hosszú távú megoldást és azonnali jogorvoslatot keresünk" – írják. A CEU ugyanakkor nem adja fel, hogy tárgyalásos megoldást találjon az intézmény jövőjére és függetlenségére nézve.
A rektor beszámol a levélben az amerikai tárgyalási eredményeiről és az európai támogatásról. Kiderül, hogy magas rangú hivatalnokok érkeznek jelenleg Washingtonból és Brüsszelből a Nádor utcába.
Sokan aggódtok, mit hozhat a jövő, de szeretnénk biztosítani róla, hogy az igazgató tanácsunk és az alapítónk is hajthatatlanul elkötelezett az akadémiai munka folytatása mellett – utal közvetlenül George Sorosra a rektor. Minden esetre kidolgozott terveik vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást.
"Szeretnénk abban is tiszta helyzetet teremteni, hogy Budapest az otthonunk, és nem fogjuk elhagyni a bázisunkat bármi is következzen. Mindegy, mi vár ránk, ez mindig igaz lesz" – olvasható az angol nyelvű levélben. A tegnap a CEU mellett tüntető tízezrek bizonyították, hogy ez az egyetem a városi szövet része, és mindig is az marad – zárja figyelmeztető sorait Ignatieff és Matei.
(MTI - HVG nyomán)