Több kormányzati szereplőnek is az az álláspontja, hogy a 2018-as tavaszi választás utáni időpontra, nyárra kellene halasztani a Jobbikra kirótt hatalmas, a kétszer 331 milliós számvevőszéki bírság megfizettetését. Ha a Jobbiknak csak például augusztusban kellene kifizetnie a büntetését az Államkincstárnak, akkor még a látszatát is el lehetne kerülni annak, hogy adminisztratív eszközökkel próbálják ellehetetleníteni a legerősebb ellenzéki párt indulását egy parlamenti választáson – mondta egy kormánytag az ATV főmunkatársának. A Kuruc.info úgy tudja, a téli szünetben rendkívüli ülést fog tartani az Országgyűlés a Jobbik megbírságolása ügyében, vélhetően a fenti javaslatról.

A "politikailag független" ÁSZ-elnök Deutsch Tamás és Babák Mihály társaságában
A kormányoldalon nem kérdőjelezik meg a 662 milliós büntetésnek sem a jogosságát, sem a számszerűségét, amit az Állami Számvevőszék szabott ki a Jobbikra első körben tiltott pártfinanszírozás miatt. A Jobbik frakcióvezetője a parlamentben támadta a bírság miatt Domokos László ÁSZ-elnököt, azt tudakolva, hogyan, miért pont ezt a brutálisan nagy összeget állapította meg a számvevőszék.
Egy tegnapi sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezetőnek szegezték újságírók a kérdést, a fideszes politikus válaszának az volt a lényege, hogy bíznak az ÁSZ szakértelmében, de különösebben nem akarják kommentálni a számvevőszéki döntést, mert az az ÁSZ és a Jobbik ügye.
Valójában azonban a fideszeseknek is az a véleményük, hogy nagyon "túltolták" a Jobbik megbüntetését, elég lenne szerintük, ha a végén mindössze 331 milliós lenne a pénzbüntetés, azaz a fele a bejelentettnek.
A dilemma azonban: hiteltelenítené az ÁSZ-t "szakmailag", ha hirtelen fele akkora "számlát" számolnának ki. Az viszont kormányzati politikusok szerint is "világbotrány lenne", ha a Jobbik az óriási és példa nélküli pénzbírságra hivatkozva hivatalosan is bejelentené, hogy nem tud részt venni a '18-as választáson, mert nem tudja finanszírozni a kampányát. Ráadásul a Fidesz népszerűségi mutatói jók, utcahosszal vezet, és nem fél attól, hogy a Jobbik megelőzi. Arra, hogy az összesen 331 milliós összeg a végén lehet-e kisebb, Domokos László ÁSZ-elnök is csak annyit mondott, "erre nem tudok önnek válaszolni".
Az ÁSZ jelentéstervezetében arról tájékoztatta december 6-án a Jobbikot, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a párt összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, ami a törvény szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. A tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt a számvevőszék felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.
Azt, hogy az ÁSZ a 15 napos határidőt hogyan tudná kitolni a jövő évi választások utáni időszakra, a lap kormányzati forrása nem részletezte. Azt viszont a kormányoldalon szeretnék elkerülni, hogy összellenzéki szolidaritás és az Orbán-rendszer elleni tiltakozás-hullám bontakozzon ki a Jobbik mellett, "a mártírszerep ugyanis hálás szerep a választások előtt", és megemelné a Jobbik népszerűségét.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke péntek délutánra hirdetett fáklyás tüntetést "Orbán sötét diktatúrája" ellen. Az LMP, a Momentum és az Együtt is jelezte, hogy ott lesznek a Jobbik-demonstráción, szolidárisak. Soproni Tamás, a Momentum alelnöke és más ellenzékiek is azzal indokolták a Jobbik melletti kiállást, hogy ez a helyzet most komoly, "egy korábbi kormánypárti képviselő által vezetett számvevőszék, amely korábban soha nem vizsgált meg rendesen egyetlen pártot sem, most eszköz lett arra, hogy a választások előtt ellehetetlenítsenek egy ellenzéki pártot". Nem a teljes ellenzék vonul fel ugyanakkor a Jobbik mellett a fáklyás tüntetésen, a DK szerint a Jobbik változatlanul antiszemita, rasszista párt, az MSZP-sek pedig a "lopott pénz" miatt maradnak távol.