A Nemzetbiztonsági Bizottság ülésének kezdete bohózatba fulladt, miután az ellenzék meg szerette volna tárgyalni a zárt ülésen az OLAF-jelentést az Elios-üggyel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban meghallgatták volna a titkosszolgálatok illetékeseinek a beszámolóját, de a fideszes alelnök, Németh Szilárd a kormánypárti többségű bizottságban leszavaztatta, hogy napirendi pontként tárgyalhassák ezt.
Zoom
Németh ugyanazzal az indokkal tagadta meg a napirendbe vételt, mint korábban az úgynevezett Soros-terv anyagainak tárgyalását, nevezetesen, hogy az LMP-s Szél Bernadett és a jobbikos Mirkóczki Ádám is Soros emberei. Szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, ezért nem szabad, hogy bármilyen titok a tudomásukra jusson.
Zoom
Szél Bernadett azonban nevetségesnek nevezte a fideszes politikus érveit, és emlékeztetett rá, hogy ő - akárcsak a bizottság többi tagja - nemzetbiztonsági átvilágításon esett át, amelynek eredménye, hogy sem ő, sem a többiek nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot. Ezt megerősítette a bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt is.
Mirkóczki azt mondta, hogy Németh Szilárd méltatlan a bizottsághoz és az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, amelynek képviselője amúgy a bizottsági ülésen is részt vesz, és amely hivatalnak a feladata, hogy a képviselőket minősítse. Ugyanezen a véleményen volt Molnár Zsolt is.
Az ülés után Szél Bernadett azt mondta, nincs jogállam Magyarországon, erre bizonyíték ez az ülés, mert nincs civil kontrollja a titkosszolgálatnak, nem tudták sem az Elios-ügyben, sem a letelepedési ügyben, sem más fontos kérdésben megkérdezni a titkosszolgálatokat. Szél közveszélyes munkakerülőnek nevezte Némethet, és azt mondta, alkalmatlan a feladatára.
Németh Szilárd az ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, ami a Magyar Nemzetben megjelent, az hazugság, nem fogják "lejjebb tekerni" a sorosozást.
(Index)
Frissítés: nem csak Soros lehet a válasz mindenre, Simicska is:
2. frissítés: Németh Szilárd mai alakítása bővebben: