A hódmezővásárhelyi voksolás, az Elios-botrány és az ungvári gyújtogatás is szóba került Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszter azt is elárulta, miért nem vizelt a vásárhelyi utcákon.
Késve, negyed három körül kezdődött meg Lázár János és Kovács Zoltán szokásos csütörtöki sajtótájékoztatója. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elsőként elnézést kért a csúszásért, de – mint mondta – Miskolcon jártak Kriza Ákos polgármesternél. Ezt követően Miskolcról beszélt: egyebek mellett kiemelte, hogy fontos eredmény volt a városban a közbiztonság javítása, 8000 bűncselekmény helyett 5000 bűncselekmény van Miskolcon.
Hódmezővásárhely. Mint várható volt, szó esett a vásárhelyi időközi polgármester-választásról – ismeretes, Márki-Zay Péter a szavazatok majdnem 57 és fél százalékát szerezte meg, míg a fideszes Hegedűs Zoltán 41,63 százalékot kapott.
Lázár megköszönte a vásárhelyieknek, hogy elmentek szavazni – a magas részvétel szerinte azt mutatja, hogy Hódmezővásárhelyen "erős és működőképes demokrácia van". Gratulált Márki-Zay-nak, és kiemelte, hogy készen állnak a városépítő munkában történő részvételre. "A versengés ideje véget ért, és most az együttműködés ideje következett el" – szögezte le.
Választás 2018. Megítélése szerint április 8-án az vlesz a kérdés, hogy me gtudjuk-e védeni Magyarországot a bevándorlástól. "Vagy Soros György emberei alakítanak kormányt Magyarországon, vagy Orbán Viktor alakít kormányt Magyarországon" – fogalmazott.
OLAF-jelentés. Az MSZP-s Harangozó Tamás jelent meg hirtelen a sajtótájékoztatón, és két OLAF-levelet adott át Lázárnak. Ezekben Kalocsa és Szolnok közvilágítási programjáról van szó, Harangozó szerint erről kellene beszélnie a miniszternek. Lázár marasztalta, Harangozó végül távozott.
A miniszter még hosszan sorolta a kormány döntéseit, majd visszatért a dokumentumokra: kijelentette, hogy a szocialisták kormánya találta ki a közvilágítási programot, és az új technológia bevezetésével szerinte csökkent a költségszint. Az OLAF a vizsgálat anyagát megküldte a magyar kormánynak és a legfőbb ügyészségnek, utóbbi a szükséges intézkedéseket megtette. Lázár hozzátette: az Európai Bizottság Magyarország vonatkozásában nem zárta le a vizsgálatot, és egyelőre semmiben nem marasztalta el hazánkat – kérdezni fog az EB, amire válaszolni fogunk.
Kovács Zoltánnak is volt mondanivalója: úgy véli, Harangozó talán azért nem várta meg a választ, mert kellemetlen lehetett volna neki – szerinte lehetne vizsgálni, hogy viselkedtek Harangozóék a pályázatok kiírása idején.
Lázár azt is mondta, hogy Hódmezővásárhelyen azért sem vizelt az utcán, mert – a közvilágítás miatt – túl világos volt hozzá.
Kérdésre válaszolva arról is beszélt: levelet ír az OLAF igazgatójának azzal kapcsolatban, hogy szerinte hitelességi problémát vet fel, hogy az OLAF képviseletében Magyarországot magyar állampolgárok vizsgálták. Kiemelte, hogy ő a gyakorlatot támadja: szerinte ne legyenek a vizsgált tagállamok állampolgárai a vizsgálók.
ENSZ-javaslat. Tárgyalás alatt áll az ENSZ menekültügyi egyezménye, amelyet a magyar kormány úgy értelmez, hogy eltörölnék a határokat, és szabaddá tennék a migrációt – ezzel kapcsolatban Lázár János közölte: a magyar kormány szerint Magyarország számára kárt jelent, ha a migrációt támogató politika folytatódik. Fontos alapjognak tekintjük, hogy mindenki maga döntheti el, ki léphet be az adott országba – mondta a miniszter. Arról is beszélt, hogy a kormány olyan levelet juttat el az ENSZ-hez, amelyben – fenntartásaik mellett – jelzik, hogy kötelező erejű dokumentumot nem támogat. A javaslat visszavonását, megváltoztatását, átírását követelik. A mai napon a kormány az Alkotmánybírósághoz fordul, a kabinet arra vár kérdést: lemondhat-e a nemzetközi jogban az államiság tartópilléreiről, azok képviseletéről. Négy kérdésben kérik az alaptörvény értelmezését az Ab-től, hogy tudják, a menekültüggyel kapcsolatban mekkora a mozgástér, jóváhagyhatja-e a kabinet például azt, hogy embereket telepítsenek az országba – mondta a miniszter.
Arra a kérdésre, hogy a Soros-ellenes kampányt lecserélik-e ENSZ-ellenes kampányra, a miniszter azt mondta: minden kérdésben tájékoztatni fogják a lakosságot.
"Migránsszótár". Lázár arról beszélt, hogy Soros "György" a Magyarország határához érkezett bevándorlókat tanítja egy szöveggel – állítólag ezt a menedékkérők a magyar határon kapják meg, hogy megtudják, mit kell mondani kérelmük elfogadása érdekében.
Ungvári gyújtogatás. Keddre virradóra egy ismeretlen a KMKSZ Ungvár központjában található székházának egyik ablakpárkányán robbanószerkezetet helyezett el, amely az illető távozása után nem sokkal működésbe lépett Lázár közölte: a székházat a magyar kormány fogja helyreállítani. A miniszter leszögezte, a magyar kormány nem hagyhatja, hogy akár egyetlen magyart is megfélemlítsenek Kárpátalján. Hozzátette: a kormányt aggodalommal tölti el, hogy egy hónapon belül ez már a második olyan súlyos atrocitás volt, amelyet magyar sérelemre követnek el Kárpátalján.
"Extrém" hideg. A kormány elvárása, hogy egyetlenegy ember sem fagyhat meg, mindenkinek segíteni kell – a hatóságokat arra kérik, hogy nyújtsanak segítséget. A kilakoltatási moratóriumot április 30-áig meghosszabbították. A miniszter azt mondta, hogy a hajléktalanszállók kihasználtsága 90 százalékos, és eredetileg nem hajléktalanszálló intézményeket is megnyitottak.
Szeviép-ügy. Lázár azt mondta, hogy a kormány 200 ezer euró értékig, vagyis mintegy 62 millió forintig teljes kártérítést biztosít a Szeviép károsultjainak. Az érintetteknek márciusban kell jelentkezniük a megyei kormányhivatalnál, és várhatóan április végéig megkapják a kártérítési összeget.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, hogy a Dél-Alföldön jégkár-megelőző rendszert állítanak fel. Arról is döntöttek, hogy beoltják az érintett, a keleti és észak-keleti határnál dolgozó egészségügyi dolgozókat kanyaró ellen. A bárányhimlő elleni oltás kötelező lesz.
Kérdésre válaszolva a margitszigeti teniszpálya megépítésével kapcsolatban Lázár közölte: a Margitsziget tervezett beépítését nem támogatják, és akár azt is vállalják, hogy a 2019-re tervezett verseny ezért nem valósul meg. Áder János köztársasági elnök egyébként csütörtökön küldte vissza megfontolásra azt a törvényt, amelyet a létesítmény megépítése érdekében fogadott el múlt héten a parlament.
(MNO nyomán)