A kormánypárti hetilap a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos publikációs jegyzékének tanulmányozása után arra jutott, hogy az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának intézeteiben feltűnően népszerű a bevándorlás, gendertéma és a homoszexualitás kutatása. Névvel, fotóval, konkrét tanulmányok megnevezésével fel is sorolták a lap online oldalán kedden közzétett cikkben, konkrétan kikre illetve mire gondoltak - írja a HVG.
„Az adófizetői pénzekből fenntartott műhelyekben van olyan munkatárs, aki akadémiai keretek között évek óta nem publikált, de az is kiderül, hogy feltűnően népszerű a gendertéma, illetve a homoszexualitás kutatása” – ezt írják a Figyelő online változatában kedden megjelent cikkben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjának intézeteiben született tudományos publikációkkal kapcsolatban.
A Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó kormánypárti hetilap az MTA finanszírozását érintő tervekkel összefüggésben azt állítja: „most leginkább az MTA kutatóintézeteiben dolgozó, tudományos fokozattal rendelkező szakemberek tiltakoznak az ellen, hogy a kormánynak, és rajta keresztül a közvéleménynek nagyobb rálátása lesz a munkájukra”.
Ebből a megfontolásból vette a Figyelő az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkáját górcső alá – magyarázzák.
A lap szerint azt lehetne gondolni, „hogy itt a valós társadalompolitikai folyamatokat követő, a demográfiai krízis megoldására, vagy a gyermekvállalás elősegítésére javaslatot tevő munkák sorakoznak a polcokon, az itt dolgozók ezeken a területeken igen aktív publikációs munkát fejtenek ki. Ehhez képest azonban leginkább a liberális világszemlélet narratívája alapján, a szexuális kisebbségek társadalmi helyzete, a gendertudomány és a befogadás foglalkoztatja a kutatókat”.
A cikkben közlik, hogy abban „azokat a társadalomtudósokat és munkásságukat veszik számba, akiknek az elmúlt években elenyésző tudományos publikációja született, illetve akiknek a kutatási területe erősen ideológia-vezérelt”.
Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének munkatársai közül nyolcan választottak maguknak az elmúlt időszakban olyan kutatási területet, ami a szexuális kisebbségeket és a nemi szerepek átalakulását érinti – állapítja meg a lap, majd konkrét neveket sorolnak fel, tanulmányokat neveznek meg a cikkben. Az érintett kutatók közül többnek fotóját is közzétették.
A cikk végén azt a megállapítást teszik: „nehéz lenne tagadni, hogy az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában született kutatások fő irányvonala ideológiailag telített, erős liberális szemlélet jellemzi”.
Csak arról hallgatnak szemérmesen, hogy vajon milyen kormány van hatalmon kilencedik éve... És Viktor miért "engedi" ezt.