2021 márciusában összesen 399 millió látogatást regisztráltak a hazai közélettel és hírekkel foglalkozó leglátogatottabb weboldalak. Az ite.hu elemzésében, amely 10 ezer hazai weboldalt vizsgált meg, azt vizsgálták, hogyan oszlik meg a kormánypárti és a nem kormánypárti oldalak nézettsége.
Az elmúlt időszakban számos kritika érte a magyarországi média helyzetét. Legutóbb az új amerikai külügyminiszter fejezte ki aggodalmát "a pluralizmus, a sokszínűség és a független vélemény terének csökkenése miatt", de említhetnénk az Európai Bizottság megszólalását, vagy nemzetközi újságírószervezetek nyílt levelét is.
A fenti kritikák kapcsán arra volt kíváncsi az ite.hu, hogy a magyar online médiatérben mekkora elérést tudnak felmutatni a független és nem kormánypárti weboldalak, szemben a kormánypárti online kiadványokkal.
Az eredmények alapján 2021 március hónapjában a vezető kormánypárti és nem kormánypárti weboldalak összesen 399 millió látogatást értek el.
A látogatások 77%-a nem kormánypárti weboldalra érkezett, és 23% kormánypárti oldalra.
Az adatokat három különböző forgalommérő eszköz használatával is ellenőrizték, és azok arányokban azonos eredményt adtak.
Álljuk a versenyt a százmilliókkal kitömött, Facebookon agyonreklámozott lapokkal
A Soros-milliárdokkal is gazdagított, több tucat fős szerkesztőséggel rendelkező balliberális zsidó lapokkal nyilván lehetetlen felvenni a versenyt a mi helyzetünkből, főleg hogy a pénzen és emberanyagon kívül rengeteg látogatót a Facebook-eléréseiknek köszönhetnek (sok embernek ez lett az egyedüli "hírforrása" mára). Nekünk ez utóbbi lehetőségünk már hosszú évek óta nincs meg, nemcsak Facebook-oldalunkat törölték, hanem egyedülálló módon senki sem tudja megosztani cikkeinket, még magánüzenetben is tiltott a Kuruc.info szó (a gyengébbek kedvéért: nem azért voltunk ott jelen, mert szeretjük őket, hanem mert sok ember szinte csak onnan tájékozódik, és így lehet eljutni hozzájuk, felnyitni a szemüket), mégis álljuk a sarat, melyet elsősorban hűséges olvasóinknak és kiváló szerzőinknek köszönhetünk.
Hasonló, vagy talán még jobb helyzetben van a jobbliberális, azaz fideszes sajtó, hiszen ömlik a közpénz, ember is lenne, na de milyenek... Az émelyítő seggnyalás annyira kontraproduktív, hogy még az sem bírja sokáig olvasni őket, aki szívből gyűlöli a 444-szerű pöcegödröket.
Ebben a mezőnyben látványos igazán a pénz és paripa nélküli teljesítményünk (pontosabban olvasóinké), hiszen a normálisabb olvasótábor mégiscsak ebben a szegmensben próbál szellemi táplálékot, normálisan tálalt híreket keresni magának, nem a 444 és a Telex vagy a hvg között ingadozik. Az más kérdés, hogy nem talál, hiszen az Origót annyira nevezhetjük jobboldali sajtónak, mint az ugyancsak bulvárhányinger Ripostot, a Borsot vagy a Metropolt. A Híradó.hu ugyancsak nem nevezhető jobboldali híroldalnak, hiszen a közszolgálatiság és a Fidesz-szolgálatiság egy sajátos (és ugyancsak olvashatatlan) egyvelegéről van szó... és máris következik portálunk, mely még így, fegyvereitől megfosztva is a legolvasottabb jobboldali hírportál maradt.
Ez az összehasonlítás csak úgy lehetséges, ha a szemléltetés kedvéért kiemeljük a Kuruc.infót, és elhelyezzük a kormánypártiak rangsorában, hiszen eredetileg a nem kormánypártiakhoz soroltak minket. Nagyon helyesen tették, így viszont akaratunkon kívül és értékrendünktől függetlenül meglehetősen dicstelen társaságban szerepelünk.
Így nézne ki tehát a nem balliberális rangsor, benne portálunkkal:
Zoom
Zoom
Zoom
És itt van a két eredeti táblázat:
Kormánypártiak:
Zoom
Nem kormánypártiak:
Zoom