A Mi Hazánk semmiképp nem fogja támogatni Ukrajna NATO-csatlakozását, mivel elfogadhatatlanul bánnak az őshonos magyar és egyéb kisebbségekkel - mondta el Dúró Dóra az EU-ban betiltott Russia Today-nek adott élő, angol nyelvű interjújában.
Az Országgyűlés alelnöke hozzátette:
Nem értjük, miért kellene kockára tennünk Magyarország és Európa biztonságát a világ egyik legkorruptabb, rosszul működő államáért, amely elnyomja a saját kisebbségeit. Ha a békének az az ára, hogy Ukrajnának le kell mondani olyan területekről, amelyeken oroszul beszélő, Oroszországhoz tartozni akaró emberek élnek, akkor azt el kell fogadni.
Dúró Dóra leszögezte, szerinte csak akkor jöhet létre a konfliktus lezárását eredményező alku, ha erről közvetlenül az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország egyezik meg egymással. Ukrajna totális veresége csak a nyugati fegyverszállítmányok miatt nem következett be eddig, ezért szerinte Ukrajna nem önálló szereplő, csupán egy harcias fél az Egyesült Államok és Oroszország között zajló proxyháborúban.
A nyugati államok felelősségével kapcsolatban megjegyezte:
A Nyugat is nagymértékben felelős a helyzet eszkalálódásáért, mivel a Majdan eseményei óta számos lépést tettek, amik csak tovább szították a feszültségeket. Ahelyett, hogy provokálták volna Oroszországot azzal, hogy tonnaszámra szállítják Ukrajnának a fegyvereket, inkább arra kellene bátorítaniuk, sőt rászorítaniuk Ukrajnát és Oroszországot, hogy menjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.
Az interjú során visszatérő gondolat volt, miszerint a konfliktus kapcsán az egyik legnagyobb probléma az európai önállóság hiánya és Európa érdekeinek alárendelése az USA érdekeinek. A Mi Hazánk elnökhelyettese azt mondta: Európa épp elveszíti egyik legjelentősebb exportpiacát, és az egyik legmegbízhatóbb olcsó energia- és nyersanyag-beszállítóját, amelyek nélkül világpiaci versenyképessége jelentős csorbát szenved. Mindez bizonyosan nem lehet európai érdek, ezért a stratégiai újragondolásra van szükség, és egy autonóm európai álláspontra, ami nem rendelődik alá az USA érdekeinek. Európa elsődleges érdeke a béke, a háborúban álló felek összehozása, tárgyalóasztalhoz ültetése és egy megállapodás elérése.
(Kuruc.info)