El sem kezdődhetett hétfőn az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és a szlovák társbizottságnak együttes ülése hétfőn Budapesten; a tót képviselők meghallva, hogy Balog Zoltán (Fidesz) egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen történtekről, be sem mentek az ülésterembe.

Olyan felvételt szerettek volna bemutatni, ami teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen; a film bemutatását mindenáron meg akarták akadályozni – mondta Balog Zoltán, a magyar bizottság elnöke.
A szlovák képviselők be sem mentek az ülésterembe, a szocialisták pedig nem voltak hajlandók szavazni a vetítésről. A szlovákok távoztak, a szocialista képviselők pedig kivonultak a teremből – mondta el a történteket a politikus.
Balog Zoltán közölte: célja nem a provokáció, hanem az, hogy ne játsszanak el egy olyan diplomáciai játékot, ami nem felel meg a tényeknek. Szerinte az a probléma a szlovák-magyar viszonyban az, hogy Szlovákiában először nagyon rossz helyzetbe hozzák a magyarokat, majd utána egy kicsit engednek. "Ha ezek lesznek az eredményeink, pontosan kiszámítható, hogy mikor jut el a teljes jogfosztásig az ottani magyar kisebbség. Ehhez nekünk nem szabad asszisztálni, ez erkölcsi és emberi jogi kérdés" – fogalmazott a politikus.
Pettkó András (MDF) azt mondta, ha valaki megnézte a hétfői bizottsági ülés meghívóját, láthatta, hogy napirendre fognak kerülni a Dunaszerdahelyen történtek. Ez a videofelvétel semmi olyat nem tartalmaz, ami ne felelne meg a valóságnak - mondta. Közölte: azt szeretnék, ha a közös bizottsági ülést minél hamarabb megtarthatnák. Az elmúlt években a két ország közötti viszony a két kormány hibájából sok tekintetben megromlott.
Szili Katalin házelnök - miután tudomást szerzett arról, mire készül a bizottság fideszes elnöke, levélben fordult Balog Zoltánhoz. Ebben közölte: kifejezett kérése, hogy a kétoldalú bizottsági tárgyalás során ne kerüljön sor olyan mozzanatra, amely a két ország kapcsolatait és a szlovákiai magyarság érdekeit sérthetik.
(MTI nyomán)