A rendőrség a kezdetektől mindent megtett az ismeretlen tettes kézre kerítése érdekében a tavaly november 23-án Kiskunlacházán történt emberölési ügyben – hazudta Répás József kiskunlacházi polgármester nyílt levelére válaszolva Bencze József.
A rendőrség honlapján közzétett válaszban az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy az ügyben felkutattak és kihallgattak több mint 300 személyt, akik a gyilkosság éjjelén a rendezvény helyszínén tartózkodtak. Eddig összesen 98 főtől vettek DNS-mintát, melyekből 64-et már meg is vizsgáltattak.
Bencze József a nyomravezetői díj kapcsán megjegyezte, hogy ebben az ügyben az adatgyűjtés és a tanúkihallgatások során beszerzett információk alapján a díjkitűzés azonnali elrendelése nem volt indokolható. Az eltelt időben megállapított tények, a nyomozás és az elvégzett szakértői vizsgálatok eredményei alapján viszont megállapíthatóvá vált, hogy a vélt szűkebb, potenciális elkövetői körben lévő személyek gyanúsítottként egyértelműen kizárhatóak, ezért már tágabb körben kell azonosítani az elkövetőt.
A főkapitány kijelentette, hogy a gyors és eredményes eljárás szélesebb társadalmi összefogást igényel, ezért tűzött ki a rendőrség emelt összegű díjat. Bencze József véleménye szerint a sajtó kezdeti, élénk érdeklődése az esetet követő két héten belül alábbhagyott, ezt követően már inkább politikai színezetű cikkek jelentek meg, melyek a rendőrség tehetetlenségét ecsetelték. Az országos főkapitány ezekre reagálva levelében tagadni próbálta, hogy a rendőrség politikai befolyás alatt állna az ügyben.
A felderítés elhúzódásának okaként a megállapított adatok aprólékos, szisztematikus feldolgozását nevezte meg.
(MTI nyomán)