Késnek az ígért új információkkal a bolíviai hatóságok a Santa Cruzban felszámolt, "feltételezett terrorista sejt" ügyében, amelyben magyarok is érintettek - közölte a helyi La Red hírrádió pénteken az MTI megkeresésére.
Az ügyben továbbra is sok a zavaros tényező, és kétségek is felmerültek az ügy természetét illetően is - mondta el a rádió ügyeletes szerkesztője az MTI-nek telefonon. A nyomozást a fővárosból érkezett rendőrök és ügyészek végzik, a helyi hatóságokat nem vonták bele. Bemutatás nélkül elvitték a helyszínről az elkobzott fegyvereket és más anyagokat, akárcsak a holttesteket is. Ez utóbbiakkal kapcsolatban Gari Anez feltette, de megválaszolni nem tudta a kérdést, hogy miért tarthatták őket több mint fél napig a szállodában, ráadásul egy olyan városban, amelynek Szent Kereszt a neve.
A hatóságok hallgatása a találgatások terjedéséhez vezetett: van már olyan nyilatkozat kormánypárti politikus részéről, hogy a horvát usztasák tevékenykednek régóta Bolíviában. Ennek a kijelentésnek az lehet az oka, hogy Zágrábban már közölték, hogy a csoport tagjai közül ketten - Rózsa Flores Eduardo és Mario Tadics - horvát állampolgársággal is rendelkeztek.
A szerkesztő szerint a kelet-bolíviai nagyvárosban, az állítólag célba vett Evo Morales elnök ellenzékének központjában a lakosság körében nem kavart nagyobb vihart a csoport felszámolása. A környéken többször voltak véres összecsapások az elmúlt hónapokban és években Evo Morales baloldali elnök hívei, és ellenfelei között.
A szállodában, ahol a rendőrség különleges osztaga felszámolta a csoportot, találtak egy hordozható számítógépet is, amelynek szakértői vizsgálata még folyik. A belőle kinyerhető információk meghatározhatják a nyomozás további menetét a bolíviai újságíró tájékoztatása szerint. A letartóztatott összeesküvőket már elvitték, és a fővárosban kihallgatták, s állítólag már beismerték, hogy részt vettek két fegyveres támadásban bolíviai célpontok ellen.
Víctor Hugo Escóbar: "Bérgyilkosok és terrorista zsoldosok bandáját" ártalmatlanították
Az El Mundo című bolíviai újság internetes oldalán közzétett beszámoló szerint a fővárosból, La Pazból érkezett kommandósok negyed négykor szállták meg a szállodát, majd negyedórával később lövöldözés és robbanás verte fel a csendet. Másfél órával később körülvették és átkutatták a Santa Cruz-i vásárvárost, amelynek egyik pavilonjában fegyverekre és robbanóanyagra bukkantak. A rendőrség fél hétkor tette közzé az első információkat a szállodában és a Fexpón történtekről, majd 8 órakor Johnny Vargas, Santa Cruz megye rendőrparancsnoka ismertette a száraz tényeket. Egész reggel folyamatosan érkeztek rendőri egységek és járművek a vásárvárosba, de a tömegtájékoztatási eszközök munkatársai csak 12 óra 35 perckor léphettek be a Cotas pavilonjába, hogy felvételeket készíthessenek a felfedezett fegyverekről és robbanóanyagokról.
A Los Tiempos című újság úgy tudja, hogy egy 12-es kaliberű félautomata sörétes vadászfegyvert, egy 30.30-as kaliberű karabélyt, két régi puskát, egy M-16-os katonai karabélyt, egy 9 milliméteres pisztolyt, egy 9 milliméteres géppisztolyt és egy házilagos készítésű pisztolyt, dinamitot, C4-es és TNT-robbanótölteteket, gyújtózsinórt és detonátorokat, valamint lőszereket találtak a rendőrök.
La Pazból már délelőtt 11 órakor megérkezett Santa Cruzba Víctor Hugo Escóbar, a rendőrség országos parancsnoka, Marcos Farfán belügyminiszter-helyettes és a nyomozás vezetésére a legfőbb ügyész által kijelölt Marcelo Sosa ügyész. A Cotas pavilonjában 13 órakor tartott közös sajtótájékoztatón Escóbar úgy fogalmazott, hogy "bérgyilkosok és terrorista zsoldosok bandáját" ártalmatlanították. Azt nem árulta el, hogy ki bérelte fel őket, de azt állította, hogy ez a csoport követett el szerdán robbantásos merényletet Julio Terrazas bíboros rezidenciája ellen, s a további célpontok között szerepelt Evo Morales államfő, Álvaro García Linera alelnök, Santa Cruz megye több vezetője, köztük Rubén Costas prefektus.
Eközben a szállodát teljesen elzárták a külvilágtól, az állítólagos terroristákon kívül ott tartózkodó mintegy harminc vendég reggel távozhatott. A holttesteket 15 órán keresztül a szállodában őrizték, Rafael Vargas igazságügyi orvosszakértő délután fél négykor érkezett meg a helyszínre, ám a tetemeket csak este fél hétkor szállították el a San Juan de Dios nevű kórház hullaházába. Este fél nyolckor kezdődött a boncolás Antonio Tórrez, az igazságügyi orvosszakértői intézet (IDIF) igazgatójának jelenlétében. Az orvosszakértő nem volt hajlandó nyilatkozni sem a halál bekövetkeztének okáról, sem arról, hogy mit látott a szállodában. Mindössze annyit mondott, hogy azért késlekedtek a holttestek elszállításával, mert ennyi ideig tartott a helyszínelés, a bizonyítékok összegyűjtése. Mindazonáltal már kiszivárgott, hogy lövésektől származó belső vérzés és az annak következtében fellépő hipovolémiás sokk végzett a három férfival.
Az ügy körül azonban számtalan részlet homályos és ellentmondásos, Santa Cruzban a helyi hatóságok és a sajtó képviselői kérdések és bírálatok özönét zúdították a La Pazból érkezett szövetségi vezetőkre. Már a szállodai lövöldözésről is ellentmondásos beszámolók érkeztek. Egyes jelentések szerint előbb lövöldözés volt, majd utána következett be a robbanás. Mások szerint viszont a kommandósok előbb berobbantották az ajtókat, és utána lőttek. A helyszínen készült felvételek szerint Eduardo Rózsa Flores és társai aludtak, egy szál alsónadrágban érte őket a halálos lövés. A szálloda falain egyetlen lövésnyom sincs, és nem sebesült meg egyetlen rendőr sem. Víctor Hugo Escóbar később maga is elismerte, hogy az első jelentésekkel ellentétben valójában nem is volt tűzpárbaj a kommandósok és a célpontok között.
Costas prefektus a kormány által előkészített showműsornak nevezte a történteket, aminek szerinte az a célja, hogy lejárassa a Moralessel szemben álló megyét, támadást intézzen annak hatóságai ellen. Különösnek nevezte, hogy egy olyan embert, aki a horvát hadseregben harcolt, terrorakciók elkövetése közben találják meg, és a fegyvereit éppen a Fexpón rejtegesse.
Az El Deber című, Santa Cruz-i lap internetes honlapján a törvényesség kérdését feszegeti. Samuel Saucedo bíró kijelentette, hogy a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő eseteket kivéve törvénytelennek minősül a kommandósok akciója az igazságügyi hatóságok felügyelete nélkül. A Santa Cruz-i hatóságok közlése szerint részükről nem volt jelen ügyész, ráadásul azt a belügyminisztérium illetékese is elismerte, hogy Mario Uribe legfőbb ügyész utasításának alapján senki nem volt ott a szállodai akcióban. Értetlenséget váltott ki az is, hogy a helyi rendőrséget nem engedték közel a helyszínhez. A megválaszolatlan kérdések sorjáznak, így például az a felvetés is, hogy egy feltételezett terrorista csoport miért szállodában működött, miért nem egy biztonságos házban...
(MTI nyomán)