Két újabb üggyel gyanúsították meg a nyomozó ügyészek szerdán Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának korábbi liberális elnökét. A mostani feltételezések szerint a korábbiakon túl további 40 millió forintot kapott azért, hogy két ingatlant egy vállalkozónak adjon el.
Ismét kihallgatta szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség az erzsébetvárosi ingatlanpanama néven elhíresült ügy kapcsán Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának korábbi liberális elnökét. Az eddigi 14 önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan eladásán túl most újabb két háznál merült fel a bűncselekmény gyanúja. Az ügyészség adatai szerint Gál György összesen 41 millió forintot kapott az ügyben már szereplő vállalkozótól azért, hogy az érdekkörébe tartozó cégeknek adja el az érintett ingatlanokat is. Az egyiket még 2003-ban, a másikat pedig egy évvel később, 2004-ben értékesítette így.
Ezzel együtt összesen már 16 önkormányzati ingatlan eladásával kapcsolatban vizsgálódnak a nyomozó ügyészek. A gyanú szerint Gál György pedig összesen 346 millió forintot kért és kapott a segítségéért.
Gál Györgyöt eddig különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsították. A mostani gyanúsítás hivatalosan két rendbeli fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett vesztegetés – tájékoztatott közleményében Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.
A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Gál György a gyanúsítás ellen panasszal élt.
Mint ismert, az erzsébetvárosi ingatlanpanama tavaly november végén került nyilvánosságra, a gyanú szerint egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. A vállalkozó később offshore cégek közbeiktatásával jóval magasabb áron értékesítette tovább az épületeket. Az önkormányzatnak okozott kár körülbelül egymilliárd forint lehet. Az ügyben összesen már 16 önkormányzati lakóház eladásáról van szó.
Az ingatlanpanama miatt előzetes letartóztatásban van Hunvald György, a kerület polgármestere, Gál György, a kerületi képviselő-testület gazdasági bizottságának és Kardos Péter, a pénzügyi bizottság szintén liberális elnöke, valamint az értékbecslő.
(FH)