A Raiffeisen Banknál a történelmi Nagy-Magyarország térképét nem lehet rárakatni a bankkártyára, mert a hitelintézet szerint a megoldás "politikai tartalmú üzenetet közvetít", és a szabályozásnak etikai okai vannak. Az egykori Szovjetunió, a kommunista birodalom térképe viszont egyáltalán nem zavarja a bankot, azt szó nélkül a plasztiklapra másolnák a megrendelőnek.

Magyarország történelmi jelképeire, térképeire nemet mond a Raiffeisen Bank: az igényelt egyéni bankkártyára szánt Nagy-Magyarország térképet a képfeltöltésnél letiltották. A Szovjetunió térképe viszont gond nélkül megjelenhet az egyéni bankkártyákon.

Többször jelezték olvasóink felháborodva, hogy a különböző akciókkal, kedvező feltételekkel csábító Raiffeisen Bank, a magyar pénzügyi szféra egyik meghatározó szereplője minden olyan egyéni bankkártya- kérelmet elutasít, amely kapcsolódik a magyar történelemhez, kultúrához vagy a magyarságtudathoz.

Ahogyan más bankoknál, a Raiffeisennél is lehetőségük van az ügyfeleknek egyedi bankkártyát igényelni, azaz az ügyfél által kiválasztott kép kerülhet a plasztiklapra. A Magyar Hírlap egyik neve elhallgatását kérő olvasója a Nagy - Magyarország térképet töltötte tel a bank honlapján található képszerkesztő segítségével, és másfél héttel később azzal az üzenettel utasították vissza a történelmi térképet, hogy az „politikai tartalmú, faji előítélethez kapcsolódik, illetve valamilyen vallásra sértő".

Olvasónk elmondása szerint a beküldött képet csak lassan, nyolc-tíz nap alatt értékelik ki, addig a bankkártyáját sem kapja kézhez, a visszautasítás miatt pedig újabb fényképet kellett választania, és újabb nyolc-tíz napot várnia az értékelésre. Az egy hónapos procedúra alatt bankkártyája nem volt, így vásárolni, tankolni vagy éppen fizetni sem tudott sehol bankkártyával.

Jelentkezése után lapunk nemcsak a szóban forgó bankot, hanem más magyarországi pénzintézeteket is felkeresett. A Raiffeisen Bankon kívül (például az OTP-nél és CIB Banknál) elfogadták volna a történelmi Magyarország térképét képként.

„Sajnáljuk, hogy ügyfelünknek problémássá vált a kártyaigénylés. Ebben az esetben a kép azért lett el utasítva, mert politikai tartalmú üzenetet közvetít" mondta lapunknak Nagy Edina. A bank marketingfőosztályán dolgozó munkatárs hozzátette, hogy a szabályozásnak etikai okok miatt látták szükségét.

A fényképekkel kapcsolatos legfőbb általuk tiltott tartalom például az, ha szexuális tartalmú üzenetet hordoz, politikai tartalmú üzenetet közvetít, faji vagy egyéb előítéletekhez kapcsolódik, valamely vallásra sértő, társadalmilag nem elfogadott csoportokkal, helyszínekkel, személyekkel, szimbólumokkal kapcsolatos.

A bank állásfoglalása után személyesen mentünk be a pénzintézet egyik belvárosi fiókjába, majd az egyik munkatársuknak megmutattuk a Szovjetunió egykori birodalmi térképét, mondván, ezt szeretnénk a bankkártyán viszontlátni. A hölgy azt mondta, hogy a kép elfogadható, és az új kártyát gyorsan kézhez kapjuk, csak a képet töltsük fel a honlapon található képszerkesztő segítségével. Ezek szerint az egész kelet-középeurópai térséget elnyomó, diktatórikus Szovjetunió térképe politikai üzenetet nem közvetít, etikai aggályokat nem vet fel.

(MH; mivel online nincs fent, saját szkennelés)