Törvénymódosítást nyújtott be a Fidesz-KDNP, hogy a határon túli magyarok könnyebben szerezhessenek magyar állampolgárságot. A Fidesz már korábban bejelentette: kormányra kerülése esetén törvényt alkotna a kettős állampolgárságról.
A kereszténydemokrata Semjén Zsolt és Simicskó István, valamint a fideszes Németh Zsolt által jegyzett indítvány eltörölné a jelenlegi jogszabályból azt a feltételt, mely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie. A javaslat szerint meghatározott feltételek esetén - egyéni kérelemre - kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, és magyar nyelvtudását igazolja.
A beadványban azt hangsúlyozzák: a törvénymódosítás nem jelenti az állampolgárság kollektív és automatikus megadását, alapvetően egyéni kérelem alapján kell dönteni az ügyben. Szabó Vilmos külügyi államtitkár nem sokkal később azt hangsúlyozta: a kettős állampolgárság ügyében kezdődött szakértői egyeztéseknél az egyéni elbírálás rendszere a tárgyalási alap.
(MTI)