Kámán Attila, az egyik magyaralázó
Négy fiatalkorú fiú és egy fiatal felnőtt nő ellen javasol vádemelést a rendőrség a még márciusban napvilágot látott, zalaegerszegi diákok megalázását és bántalmazását bemutató videofelvételekkel kapcsolatban - adja hírül az MTI.

Több internetes oldalra is felkerült március elején, néhány napos különbséggel két videofelvétel zalaegerszegi magyar diákok cigányok általi megalázásáról és bántalmazásáról.

Mindkét felvétel januárban, valószínűleg ugyanazon a napon készült mobiltelefonnal, az egyiket a zalaegerszegi vasútállomáson, a másikat pedig az egyik helyi középiskolában rögzítették, szereplői nagyrészt azonosak.
A felvételeket elsőként a Kuruc.info hozta nyilvánosságra.
Bővebben:
Frissítés: a Magyar Nemzet mai, általunk szkennelt (mivel hivatalosan még nem érhető el) száma szintén egyértelműsíti az elkövetők cigány származását (pedig azt anno de sok fajvédő kétségbe vonta!). Megjegyezzük, hogy a Népszabadság is foglalkozott (lényegesen kisebb terjedelemben) a témával; az ő anyagukból (természetesen) hiányzott az elkövetők származásának nevesítése. Lásd még: korrektség, szavahihetőség.

Mint mindig, mivel saját szkennelésű az anyag, ezért a Kedves Olvasó (a Nemzet papíralapú verzióján kívül) először nálunk olvashatja.

Vádjavaslat a zalai diákverés ügyében

Többek között csoportos garázdaság miatt vádemelési javaslatot tett a rendőrség zalaegerszegi diákok ellen, akik rendszeresen súlyosan bántaimazták és megalázták egyik társukat. A hasonló kerepesi eset rendőrségi vizsgálata még tart, ott a támadót kicsapták az iskolából, a nevelőtanárok pedig fegyelmit kaptak.

Lezárta a nyomozást a rendőrség a márciusi zalaegerszegi diákverések ügyében, a testület vádemelési javaslatot tett az ügyészségnek. A büncselekményeknek öt gyanúsítottja van, négy fiú és egy fiatal felnőtt nő. Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese lapunknak elmondta, a vádjavaslatban csoportos garázdaság súlyos testi sértés kísérlete, könnyű testi sértés, kényszerítés, sikkasztás is szerepel. Utóbbival azért gyanúsították meg a csoportot, mert tavaly elloptak egy mobiltelefont és eladták, a hatóság pedig egyesítette a bűncselekményeket.

Emlékezetes, márciusban felkerült az internetre egy videó, amelyen látható, amint januárban a zalaegerszegi vasútállomás várótermében két cigány fiatalember (Kuruc.info: ha valakinek bármi kétsége lett volna az elkövetők származásával kapcsolatban…) egy kamaszfiúra támad. Az ötperces szerint a támadók többtucatszor megütik, megrúgják, leköpik (Kuruc.info: a leköpés is tipikusan cigány nemzeti sport – lásd pl. EZT és EZT) a sértettet, miközben alpári módon sértegetik. A fiú tűri a megaláztatásokat, majd elsírja magát. A fiatalok többször fejbe, mellkason, gyomron rúgják a sértettet. A verést a társaság tagja, egy fiatal cigány (Kuruc.info: még egyszer: ha valaki kételkedett volna…) nő végig rögzíti mobiltelefonjával, s közben ő is sértegeti, illetve életveszélyesen megfenyegeti a kamaszt. Később a csoport tagjai arra kényszerítik áldozatukat, hogy az cipőiket csókolja meg s nyalja le a talpukat. A felvétel végén felszólítják a fiát, hogy vetkőzzön meztelenre, mert csak úgy távozhat az állomásról. Ekkor a filmek vége szakad.

A képsorok megjelenése után néhány nappal újabb felvételt töltöttek fel az internetre, amelyen a gyanúsítottak ugyanazt a fiút verik a tanteremben. Többen körbeállják és egymást biztatják a bántalmazásra. Az egyik diák megpróbál a sértett védelmére kelni, de őt megfenyegetik, így nem tud segíteni. A garázdák láthatóan jól szórakoznak az erőszakon és a sértett rémületén. Kiderült, hogy a fiatalok rendszeresen, súlyosan megverték és megalázták társukat.

Tart még a rendőrségi vizsgálat annak a másik iskolai erőszaknak az ügyében, amelyben a Pest megyei Kerepesen verték össze diáktársukat cigány fiatalok a múlt tanév végén — tudta meg lapunk Franka Tibortól, a település polgármesterétől. Emlékezetes, a támadók és a sértett is kamaszlányok voltak. Utóbbi egy Nagy-Magyarországot ábrázoló felsőt viselt, s kezdetben úgy tűnt, ez válthatta ki a garázdák haragját, akik többször felpofozták, ököllel megütötték áldozatukat, egyikük térdével orrba is rúgta. Az erőszakoskodók Kerepesen is egymást biztatták a verésre, s mindhárom lány többször sorba állt ehhez. Az eset előzménye, hogy a támadók egyike, P. Zs. korábban két kisebb diákba kötött bele, a sértett épp az ő védelmükre kelt, ezért rángatták ki az udvarra. Franka Tibor az eset után hangsúlyozta, hogy nem a ruha volt a támadás oka, mert a támadók — szellemi képességeik alapján — nem tudhatták, mit jelent a rajta lévő ábra. A csoport hangadóját, P. Zs.-t a polgármester javaslatára azóta kicsapták az iskolából, ő — túlkorosként — egy budapesti intézményben folytatja alapfokú (Kuruc.info: túlkoros, de általánosba jár az ork: vajon hányszor bukott?) tanulmányait. A többiek magatartási érdemjegyet lerontották kettesre, ami meghiúsította továbbtanulásukat. Az iskola feljelentést tett a garázda csoport ellen. A nyomozók még tanúkat hallgatnak meg az ügyben. Az iskola két, az eset idején a rendért felelős nevelőtanára fegyelmit kapott.