Határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a VII. kerületi képviselő-testület szerdán az ingatlanügyek miatt előzetes letartóztatásban lévő Gál György (SZDSZ) mandátumának megszűnéséről.
Az erzsébetvárosi testületet szerda délelőtt két alkalommal is összehívták, ám a határozatképességhez szükséges 14 képviselő helyett csak 9, illetve később 10 képviselő jelent meg az ülésen.
Vattamány Zsolt Fidesz-frakcióvezető elmondta: a rendkívüli üléseket az ellenzéki képviselők azzal a céllal kezdeményezték, hogy határozatban megállapítsák: Gál György több mint egy éve nem vesz részt a testület munkájában, ezért megbízatása megszűnt. Ha a testület kimondja a megbízatás megszűnését, akkor időközi választást kell kiírni a megüresedett képviselői hely betöltésére.
Gergely József (MSZP) az ülést levezető alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy ugyanebben a témában január első felében ő is képviselő-testületi ülést kezdeményez. Mint mondta, nem késtek le semmiről, „még időben” vannak, tehát a januári ülés olyan időpontban lesz, amihez képest az időközi választást még ki lehet írni. Hozzátette: kezdeményezéséhez biztosítani fogja a határozatképességet is. Kitért arra, hogy véleménye szerint a vonatkozó jogszabályt módosítani kellene, hiszen „miért kellene a testületnek döntenie abban, ami tény”.
Az ülésen Gergely József kivételével nem jelent meg egyetlen szocialista vagy szabad demokrata képviselő sem, csak fideszes, MDF-es, független, valamint a Szövetség Erzsébetvárosért Mozgalom (SZEM) képviselői voltak ott.
Kecskés Gusztáv, a SZEM képviseletében az MTI-nek azt mondta: azt javasolta a többi ellenzéki frakciónak, illetve képviselőnek, hogy az időközi választáson állítsanak majd közös jelöltet. Véleménye szerint így lehetne biztosítani a szavazáson részt vevők nagy számát.
Simon Péter (MDF), az első ülés egyik kezdeményezője erre azt közölte, nem tartják kizártnak a közös képviselőjelölt indítását.
(MTI)